Política 27/09/2012

Cospedal a Mas: "L'Estat utilitzarà tots els instruments que té a l'abast per evitar que cometi una il·legalitat"

No descarta tipificar com a delicte la convocatòria de la consulta per evitar que Catalunya decideixi el seu futur

Acn
2 min
Els 'barons' del PP frenen la revisió del model de finançament

MadridLa secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, s'ha mostrat aquest dijous "convençuda" que el govern espanyol "utilitzarà tots els instruments que té a l'abast" per evitar que el president de la Generalitat, Artur Mas, "cometi una il·legalitat" i convoqui un hipotètica consulta a Catalunya sense el permís de l'Estat. En una entrevista a la Cope, De Cospedal ha recordat que aquesta consulta seria "rotundament il·legal", i ha posat en dubte que s'acabi celebrant, perquè "de dir-ho a que ho pugui fer, hi ha una gran diferència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Cospedal no ha volgut descartar la possibilitat que l'executiu espanyol tipifiqui com a delicte la convocatòria d'una consulta sense el permís de Madrid, tal com va fer el govern de José María Aznar per combatre el pla Ibarretxe, malgrat que el Tribunal Constitucional va anular aquella reforma el 2011. "Jo no sé si serà per aquesta via o per una altra, però el que tinc meridianament clar és que el que no es pot consentir, i el govern segur que no ho farà, és que el senyor Mas incompleixi de manera flagrant la legalitat", ha dit. A més, ha censurat la convocatòria de les eleccions. "Per dir això tampoc calia que Mas dissolgués el Parlament català i convoqués eleccions quan portava només dos anys de govern".

El finançament no entra a l'ordre de la Conferència de Presidents

María Dolores de Cospedal ha liderat aquesta setmana un tancament de files de les comunitats del PP contra la reforma del sistema de finançament autonòmic. El govern espanyol havia obert la porta a abordar aquesta qüestió a la Conferència de Presidents del dia 2 d'octubre, però la presidenta de Castella-la Manxa ha afirmat que s'hi parlarà dels objectius de dèficit i de les reformes que cal posar en marxa a les comunitats autònomes, a més de l'eliminació de barreres interiors i el reforçament del "mercat únic".

Demana un "acord clar" entre PP i PSOE sobre el model d'estat

La secretària general del PP també ha criticat la posició del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que aposta ara per una reforma de la Constitució. De Cospedal ha ironitzat sobre el fet que "tenint en compte el trist favor que li ha fet el PSC en aquesta qüestió a la resta d'Espanya", ara "vinguin proposant solucions que tampoc sabem gaire què són". "No es poden obrir ara melons d'irresponsabilitat", ha dit, "i el que hi hauria d'haver és un acord clar entre PSOE i PP, deixant clara quina és l'estructura d'estat que tenim".

stats