Política 15/09/2016

Cospedal es queda sola dins del PP defensant que Barberá s'aferri al Senat

La resta de membres de la direcció ho condemnen, mentre que Rajoy segueix guardant silenci

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, de campanya a Santiago de Compostel·la. EFE

MadridEl desafiament de Rita Barberá al PP està portant cua i ha tornat a aflorar les batalles internes al partit en plena campanya de les eleccions basques i gallegues. La direcció està totalment dividida sobre si l'exalcaldessa de València ha de deixar l'escó al Senat o no. Els vicesecretaris van a l'una: consideren que Barberá s'equivoca i rebutgen que es mantingui en l'escó per "gaudir d'una posició d'aforament". Però l'opinió de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, és totalment l'oposada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de Santiago de Compostel·la, ha justificat aquest dijous que l'exalcaldessa s'aferri a l'escó i ha negat que el seu partit preferís que deixés el Senat. La informació també contrasta amb l'actitud del PP a València, on s'han unit tota la resta de partits a les Corts per demanar que deixi l'escó. Es tracta d'una mesura no vinculant, ja que Barberá té l'última paraula sobre aquest tema.

"Coneix gaires ciutadans que sense haver anat a declarar per aportar 1.000 euros hagin de deixar l'escó? Jo, no", ha afirmat Cospedal als periodistes. La líder popular ha negat que el seu partit hagi demanat a Barberá que abandoni l'escó, una afirmació que xoca amb la del vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maíllo, que en una entrevista a Telecinco ha dit implícitament que sí que ho van fer.

Maíllo ha expressat que primer la van instar a deixar el Senat, i com que s'aferrava a l'escó, "al final van plantejar que havia de deixar el partit i ella, prèviament, abans de la decisió, va preferir abandonar-lo". És a dir, que va voler evitar, tant sí com no, la imatge d'un comunicat de Génova anunciant que expulsaven Barberá.

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha assegurat que l'exalcaldessa de València "s'equivoca, fins i tot personalment, perquè si tingués consciència real de la magnitud dels fets possiblement s'hauria apartat de la llum pública abans". "Em sembla un greu error i la situació em resulta molt desagradable", ha afegit en roda de premsa després de reunir-se amb el fiscal en cap de l'Audiència Nacional per denunciar la crema de banderes durant la manifestació de la CUP aquest Diada.

De la mateixa manera s'ha expressat el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, des de Vitòria. "Seria millor per a tots, sobretot per a ella, perquè podria defensar-se d'una manera més lliure", ha dit. En una entrevista a RNE, el vicesecretari sectorial, Javier Maroto, ha lamentat que faci "mal al partit" aferrant-se a l'escó.

Ara bé, tots els membres de la direcció erigeixen un fort escut protector al voltant de Rajoy i no creuen necessari que hagi de donar explicacions pel cas ni demanar públicament a Barberá que deixi l'escó, tal com ha reclamat el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

stats