Política 23/07/2018

L'Ajuntament de Vic denunciarà per un delicte d'odi el conductor que va envestir les creus grogues

L'home, que ha sigut identificat per la Guàrdia Urbana, s'ha negat a declarar

Ara
2 min
Un cotxe entra a tota velocitat a la plaça Major de Vic i envesteix les creus grogues plantades en solidaritat amb el presos polítics

BarcelonaUn cotxe va entrar ahir a la plaça Major de Vic per envestir una part de les 2.500 creus grogues que dissabte havien plantat un grup de voluntaris per solidaritzar-se amb els presos polítics i exiliats. Els fets van passar cap a les dues del migdia, quan un vehicle va entrar a tota velocitat en aquesta plaça de la capital d’Osona, va fer la volta sencera al perímetre i va tombar diverses creus que estaven alineades en un dels laterals. El vehicle, dins del qual, segons testimonis dels fets, hi havia un sol home, va marxar per un dels carrers adjacents a la plaça. El presumpte autor, un veí de Vic de 51 anys, s'ha negat a declarar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha explicat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, en una compareixença informativa en què ha qualificat l'atac d'"aïllat i espontani" i d'"una bretolada sense rerefons polític". Erra ha desvinculat aquest fet de qualsevol moviment polític i ha assegurat que l'home no milita en cap formació.

La Guàrdia Urbana l'està investigant per un presumpte delicte de conducció temerària i danys, i l'Ajuntament de Vic el denunciarà per un delicte d'incitació a l'odi.

L’acció va provocar la indignació d’algunes de les persones que eren a la plaça en aquell moment i que van acabar increpant el conductor de l’automòbil. Després d’assabentar-se dels fets, l’alcaldessa de Vic també va mostrar la seva indignació a través de Twitter: “Denunciem enèrgicament aquest atemptat contra la llibertat d’expressió a Vic”. Erra va avisar que, malgrat tot, continuarien reclamant la “coaccionada llibertat d’expressió”. L’alcaldessa també va rebre el suport del president de la Generalitat, Quim Torra, que a través de les xarxes va qualificar el fet de “gravíssim” i va avisar que exigirien responsabilitats perquè es prenguin “totes les mesures necessàries contra l’agressor”. La CUP, per la seva banda, va criticar “la impunitat amb què actua l’extrema dreta”.

L'advocat defensor assegura que no es tracta d'un delicte d'odi

En unes declaracions a Europa Press, l'advocat del conductor ha assegurat que l'home s'ha negat a declarar perquè estava "enfonsat", i ha afegit que "no sap explicar què ha pogut passar". En tot moment ha negat la motivació ideològica, i ha dit que no sent cap animadversió pel moviment independentista. També ha assenyalat que el seu client està en tractament psicològic.

La plantada de creus l’havia organitzat un grup de voluntaris amb el lema “Som República”. L’objectiu de la iniciativa era recaptar fons per a la caixa de solidaritat dels presos a través de l’apadrinament de les creus, que havien d’estar plantades a la plaça Major de Vic fins ahir a la tarda, quan desenes de persones es van concentrar per protestar per l’atac.

No és la primera vegada que es produeix un episodi com el d’ahir. Al maig, un grup d’encaputxats van arrencar les creus grogues plantades a la platja de Canet de Mar i van provocar cinc ferits.

Tensió entre un CDR i membres de Tabàrnia

Paral·lelament, ahir els Mossos d’Esquadra van haver d’intervenir quan una trentena de persones del CDR de Nou Barris van intentar despenjar la pancarta de Tabàrnia que estaven col·locant una desena de persones al pont de la Meridiana amb la ronda de Dalt.

stats