Política 12/10/2020

Crema d'estelades i crits de "Mort al separatista": l'extrema dreta s'exhibeix sense complexos al centre de Barcelona

Entitats espanyolistes, ultres i Vox coincideixen a Colom per reivindicar el 12 d'Octubre

Anna Mascaró
2 min
Un grup d'extrema dreta cremant una estelada i fotografies de Puigdemont

BarcelonaCom si fossin les cares d'una mateixa moneda, aquest migdia hi ha hagut dues protestes de l'extrema dreta paral·leles, una a cada costat del monument a Colom. Si fins ara aquestes entitats extremistes tenien per costum concentrar-se cada 12 d'Octubre a Montjuïc, enguany s'han exhibit sense complexos al bell mig de Barcelona. Crits de "Visca Franco", "Visca Hitler" i "Mort al separatista" s'han sentit en un costat del monument, on ultres del Front Nacional Identitari han cremat estelades i fotografies de Carles Puigdemont tot fent salutacions feixistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentrestant, a l'altra banda de l'estàtua, els convocats per Somatemps i Vox han fet una ofrena a la Mare de Déu del Pilar i s'han exhortat a "redimir la pàtria de les seves calamitats", en paraules de Javier Barraycoa, escriptor i exsecretari del partit Comunión Tradicionalista Carlista a Catalunya. Entre altres coses, ha citat el govern de Pedro Sánchez i Unides Podem. Clavells vermells i grocs han decorat una imatge de la Mare de Déu mentre se sentia l'himne d'Espanya.

Els activistes escolten l'himne d'Espanya durant l'ofrena a la verge del Pilar

En total s'han concentrat unes 400 persones als voltants de la plaça (informa la Guàrdia Urbana) de més de 20 entitats. Els organitzadors de l'ofrena floral han enunciat totes les entitats que se sumaven a l'acte, sense esmentar el Front Identitari que tenien just al costat amb una bandera enorme clamant pel "nacionalsocialisme identitari", ni tampoc SOM (Som Identitaris), escissió de l'antiga Plataforma per Catalunya (PxC), de la qual també s'han vist nombroses banderes. Simpatitzants de Democràcia Nacional també s'han afegit a l'acte a Colom. No s'han pogut manifestar a Montjuïc a causa de restriccions de la Generalitat, tal com han anunciat ells mateixos i ha recollit l'ACN.

El candidat de Vox a les catalanes, Ignacio Garriga

El candidat de Vox a les catalanes, Ignacio Garriga, ha considerat "especialment important" sortir a celebrar el 12 d'Octubre a Barcelona, perquè ha dit que l'independentisme ha intentat desposseir la població "de la Catalunya espanyola". "Durant 40 anys han permès que els separatistes ens assenyalin, agredeixin i diguin que no podem sortir orgullosos amb les nostres banderes", ha criticat Garriga, que ha estat rebut pels concentrats a crits de "Visca Vox" i "Visca Crist Rei".

Marxa de vehicles a la plaça Artós

En paral·lel a aquesta concentració també n'hi havia una altra de convocada a la plaça Artós per l'entitat unionista Espanya i Catalans (que habitualment convoca les concentracions del Dia de la Hispanitat). Aquesta localització de Sarrià ha sigut i encara és el punt neuràlgic de nombroses concentracions de l'extrema dreta i, de fet, el grup anomenat Els d'Artós ha coliderat la convocatòria de l'acte, que a causa de la situació sanitària ha consistit només en una marxa de vehicles. Ni Societat Civil Catalana (SCC), ni Ciutadans (Cs), ni el PP han participat aquest any en cap acte del 12 d'Octubre.

stats