Política 04/10/2017

L'home que va rebre l'impacte de la pilota de goma l'1-O podria perdre la visió

Al ferit se li va fer una reconstrucció ocular diumenge i la família demana imatges de l'atac

M.o.
2 min
La policia Nacional carrega contra la gent a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaA l'home de 38 anys que, diumenge, va rebre l'impacte d'una pilota de goma se li va practicar una reconstrucció ocular a l'Hospital de Sant Pau, però a hores d'ara no se sap si recuperarà la visió. La seva família va acudir ahir al punt d'assessorament que ha activat l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el centre de defensa pels Drets Humans Irídia per agrair les mostres de suport que han rebut i per demanar a tothom que disposi de vídeos i fotografies que les faci arribar a l'adreça de correu electrònic que s'ha activat per atendre les víctimes: victimes1oct@bcn.cat. A diferència del que va passar en el cas d'Ester Quintana, que va perdre l'ull, a aquest ferit se li ha pogut reconstruir l'ull, però caldrà esperar l'evolució per saber si recupera la visió. L'Ajuntament es planteja personar-se com a acusació popular, però encara ho està estudiant.

Segons ha detallat avui Anaïs Franquesa, directora de litigis d'Irídia, durant el dia d'ahir una quinzena de persones van acudir a aquest punt (l'oficina s'ha instal·lat al carrer del Rec) per rebre assessorament legal i atenció psicològica. El jove que va rebre l'impacte d'una bala de goma és Roger Espa, saxofonista dels grups Soweto i The Harlock. Franquesa ha insistit que aquell dia es van enregistrar moltes imatges i que això pot ser clau per aclarir qui i com va disparar la pilota. També ha recordat que a Catalunya es va decidir prohibir aquest tipus d'armes –la prohibició afecta els Mossos–, i ha remarcat que són armes a erradicar.

Franquesa, que és advocada, ha demanat una "reflexió" a la fiscalia "com a representants de l'interès general" davant l'escrit presentat davant del jutge, en el qual considera que l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir l'1-O no va afectar "en absolut la normal convivència ciutadana" i en el qual recrimina al Govern que convoqués "de forma irresponsable" els ciutadans en concentracions "tumultuàries" davant els locals de votació.

L'advocada ha afirmat que els casos en els quals "s'exerceix violència institucional" són "molt complicats", i "només se'n denuncia el 10%", s'ha lamentat, perquè la ciutadania "té la sensació que denunciar no servirà per a res i que fins i tot pot perjudicar-lo".

L'oficina municipal d'atenció a les víctimes de la violència policial s'ha instal·lat al carrer del Rec, número 15. El consistori ja va anunciar que es personarà com a acusació popular en els casos més greus que arribin al seu coneixement. "Per la informació que tenim, com és el cas del noi ferit per impacte de bola de goma, creiem que es donen les característiques per emprendre aquests tipus d'accions, que s'emmarquen en els criteris de l'Ajuntament de vulneració de drets", va defensar el tinent d'alcalde Jaume Asens.

stats