Política 23/10/2015

Crida a la unitat del nacionalisme gallec de cara al 20-D

A dos mesos de les eleccions, l'acord polític d'Anova amb Podem i Esquerra Unida allunya el BNG, que busca una candidatura "netament gallega" per aconseguir un grup propi al Congrés

Marc Toro
2 min
Pablo Iglesias, junt al portaveu nacional d'Anova, Xosé Manuel Beiras, la coordinadora nacional d'Esquerda Unida, Yolanda Díaz, i el diputat d'Anova Antón Sánchez / EFE

Barcelona"La candidatura unitària aixecaria una enorme onada d'il·lusió [...], tindríem un grup parlamentari gallec propi i sobirà, Galícia existiria políticament per primera vegada fora de Galícia i, a dins, generaria un corrent social que ens portaria al govern gallec. Qui no vegi això és culpable! Qui no desitgi això és culpable!". Amb aquesta contundència s'expressa l'escriptor Suso de Toro en una entrevista publicada aquest dijous al digital Sermos Galizan.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix dia, l'entrevistat havia fet una crida a Twitter perquè la ciutadania sortís aquest divendres al vespre a omplir carrers i places a favor d'una candidatura unitària del nacionalisme d'esquerres gallec de cara al 20-D.

Tot i les vuit concentracions convocades a partir d'aquesta crida, però, l'acord de les forces polítiques a les quals s'apel·la està lluny de ser una realitat a tan sols dos mesos per a les eleccions. Així, Anova –partit nascut el 2012 d'una escissió del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i liderat pel veterà Xosé Manuel Beiras– va arribar el 2 d'octubre "a un acord polític" amb Podem i Esquerra Unida (EU) per concórrer als comicis amb un programa d'esquerres i rupturista amb l'actual model d'Estat. El pacte, però, no inclou la fórmula concreta amb què es presentaria la candidatura, i això allunya el BNG.

El partit de Xavier Vence considera que l'acord supedita tant Anova com EU a l'obediència de Podem, i argumenta que els de Pablo Iglesias no sembla que vulguin renunciar a les seves sigles. "Engreixar les files de Podem seria nefast per a Galícia", asseguren fonts del BNG a l'ARA, i subratllen que l'objectiu d'una llista unitària ha de ser aconseguir per primera vegada a la història un grup propi gallec al Congrés. "Aquesta és la nostra línia vermella", afegeixen les mateixes fonts.

I de la mateixa manera que Beiras acusa el BNG de "generositat només de boca" per no voler sumar-se a l'acord ja establert, Vence respon: "Nosaltres no som un club de fans de Pablo Iglesias". Les diferències són grans i la unitat sembla impossible, però gallecs com Suso de Toro encara tenen esperança: "No tinc la certesa que tot estigui perdut", diu l'escriptor, mentre que des del BNG són més pragmàtics: "El 20-D hi haurà una candidatura netament gallega, amb Anova o sense". La seva proposta passa per una llista de base ciutadana que sumi plataformes com Iniciativa pola Unión, creada especialment per a la candidatura unitària a Galícia.

stats