Política 11/10/2012

El govern espanyol culpa el sobiranisme català de la situació del mercat de deute

El ministre Margallo diu que està debilitant la posició d'Espanya en els mercats i perjudica la recerca de finançament després de la rebaixa de la qualificació del deute per part de Standard&Poor's. Subratlla que sortir de la UE és "extraordinàriament fàcil", però entrar-hi és "extraordinàriament difícil"

Efe
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, García-Margallo, al Congrés

MadridEl ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha alertat aquest dijous que l'augment del sobiranisme a Catalunya està debilitant la posició d'Espanya en els mercats i perjudica la recerca de finançament, després de la rebaixa de la qualificació del deute per part de Standard&Poor's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha pronunciat García-Margallo en el ple del Congrés que aquest dijous dóna el vistiplau a l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea i que ha acabat en un encès debat sobre la situació a Catalunya.

En resposta al diputat d'ERC Joan Tardà, el titular d'Exteriors ha mostrat la seva preocupació perquè els "moviments" sobiranistes a Catalunya donen una mala imatge d'Espanya als mercats i obstaculitzen la recerca de finançament per a comunitats autònomes en dificultats, com la mateixa Catalunya.

García-Margallo ha aprofitat també per alertar les autoritats catalanes que una hipotètica independència de Catalunya els deixaria fora de la Unió Europea. "Diguin el que diguin, fora d'Europa no hi ha salvació", ha advertit el ministre, que ha afegit que sortir de la UE és "extraordinàriament fàcil", però entrar-hi és "extraordinàriament difícil", com demostra el procés d'adhesió de Croàcia.

Aquestes advertències no han convençut el diputat d'ERC, que s'ha preguntat si la UE estaria disposada a perdre un mercat de més de set milions de consumidors. "Una mica de til·la i una mica de calma", ha ironitzat Tardà.

En la seva rèplica, García-Margallo ha negat de manera contundent que estigui nerviós pel que passa a Catalunya, encara que ha insistit que la comunitat s'arrisca a quedar-se fora de la UE si inicia un procés de secessió. El titular d'Exteriors, que ha rebut l'ovació de la bancada del PP, ha advocat per reconèixer la "innegable realitat catalana" i, alhora, "la innegable realitat espanyola". "Els que han intentat negar la innegable espanyolitat de Catalunya fracassaran sempre i perjudicaran els ciutadans catalans", ha advertit.

stats