Política 27/06/2013

Montoro convoca aquest dijous les comunitats per vincular el pla de reforma de l'administració als objectius de dèficit

El Consell de Política Fiscal i Financera aprovarà l'objectiu conjunt de l'1,3% de dèficit però debatrà més endavant el repartiment

Acn
3 min
MIRAR-S'HO DE LLUNY  El conseller Mas-Colell vol mirar-se de lluny la reforma del finançament que prepara el ministre Montoro. Catalunya hi serà però no la liderarà.

MadridEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, participa aquest dijous al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, presentarà als territoris un informe sobre la reforma de l'administració amb què el seu govern aspira a aconseguir un estalvi de 37.700 milions fins al 2015. La reunió, convocada a les cinc de la tarda, té com a objectiu "traduir" les propostes del govern espanyol en "compromisos" per part dels territoris i vincular-los als objectius de dèficit. També establir que l'objectiu conjunt de dèficit per a les autonomies al 2013 serà de l'1,3%, malgrat que el repartiment asimètric s'ha d'aprovar en un altre CPFF al juliol. L'ordre del dia de la reunió recull la presentació de l'informe de reforma de l'administració que ja va obtenir el vist i plau del Consell de Ministres i que recull 118 "duplicitats" entre l'Estati les comunitats autònomes que el govern espanyol aspira a corregir amb l'ajuda dels territoris.

Entre altres, les propostes de l'equip de Mariano Rajoy passen per recuperar per a l'administració central les competències dels defensors del Poble (Síndic de Greuges), els instituts d'opinió (CEO), i els tribunals de comptes (Sindicatura de Comptes). També les agències de protecció de dades, les juntes consultives de contractació administrativa, els tribunals administratius de recursos contractuals, les agències d'avaluació a l'àmbit universitari, les agències autonòmiques d'energia, les agències de meteorologia (Servei Meteorològic de Catalunya), els òrgans d'inspecció d'aeroports, els instituts o serveis cartogràfics, i els òrgans de defensa de la competència.

Montoro va deixar clara dijous passat la intenció del seu executiu d'"incorporar" al debat sobre els objectius de dèficit de les comunitats autònomes el compliment de les "normes" que consten a l'informe per a la reforma de les administracions. Segons va avançar, a aquesta trobada es plantejarà "com a informe" el contingut del projecte perquè això es "tradueixi" als "compromisos" de les administracions de manera que s'"inserti" als objectius de dèficit públic.

Objectius de dèficit

De fet, a la reunió d'aquest dijous el Consell de Política Fiscal i Financera obrirà el primer dels dos grans debats sobre els objectius de dèficit previstos per abans de l'estiu. El govern espanyol i les comunitats autònomes donaran el vist i plau a l'objectiu conjunt de l'1,3% per als territoris al 2013, tal com ha confirmat aquest dimecres el govern espanyol. En aquesta trobada també es tancarà l'objectiu de dèficit conjunt de les autonomies per al període 2014-2016.

Els territoris veuen d'aquesta manera com l'objectiu inicial del 0,7% creix substancialment, però dijous encara no tindran clar quin serà el seu objectiu de dèficit real perquè el repartiment asimètric d'aquest dèficit per aconseguir la mitjana de l'1,3% no s'aprovarà fins a un pròxim Consell de Política Fiscal i Financera que ha de tenir lloc al juliol.

Catalunya adverteix que no tornarà cap competència

La Generalitat ja ha advertit el ministre Montoro que no tornarà mai cap competència a l'Estat. Va ser el mateix conseller Mas-Colell qui la setmana passada va assegurar que al seu govern no li agrada "gens" la reforma que planteja l'executiu de Rajoy, que considera una mera recentralització. La Generalitat ha emplaçat el govern espanyol a aplicar-se la seva recepta i a eliminar algun dels ministeris que afecten competències que són exclusives de les comunitats autònomes, com els de Cultura o Educació.

El Govern reitera a més que vol per a les comunitats autònomes un terç del marge addicional de dèficit que Europa permet aquest 2013 al conjunt de les comunitats autònomes.

Montoro no només toparà amb l'oposició de Catalunya. També de territoris com Andalusia, que rebutja de manera frontal la proposta de reforma de l'administració que planteja l'executiu de Rajoy. S'hi suma el País Basc, que també ha advertit que ni tan sols estudiarà la possibilitat d'eliminar figures com el defensor del poble, així com Astúries i Canàries.

Territoris del PP qüestionen la reforma

A més d'aquestes comunitats, Montoro també trobarà reticències per part de territoris governats pel PP, que consideren inadequat que es demani ara a les seves administracions que rebaixin costos quan ja han aplicat el gruix de les retallades que el govern espanyol els ha demanat en aquests últims dos anys.

És el cas de Madrid, que demana a Montoro que tingui en compte els esforços que ha fet la seva administració a l'hora de repartir el dèficit. Segons el govern regional, les mesures que ha engegat fins ara han suposat un estalvi de 4.611 milions d'euros. A més, el conseller d'Economia madrileny ja ha avançat que el seu executiu espera aconseguir que l'estalvi arribi als 5.900 milions d'euros al 2014.

Un altre dels territoris forts del PP, Galícia, ha advertit el govern de Rajoy que mantindrà les institucions autonòmiques. L'executiu d'Alberto Núñez Feijóo ha recordat que el seu govern ja ha fet els ajustaments que tocava i que, malgrat comparteix els objectius d'aquesta reforma, no tenen cap intenció d'eliminar figures com el Tribunal de Comptes o el Defensor del Poble perquè són institucions que recull el seu estatut.

stats