Política 20/08/2019

Membres del PDECat contraris a la via unilateral se citen a Poblet

Participaran en unes jornades amb representants d’altres partits catalanistes

Gerard Pruna
3 min
Campuzano advoca per un retorn al dret a decidir i "una força política tranquil·la i serena"

BarcelonaLa tornada de les vacances serà moguda a tot l’escenari polític però especialment a l’entorn de JxCat. L’espai que lidera Carles Puigdemont té pendent resoldre la reordenació del moviment, format bàsicament per tres actors principals: el PDECat, la Crida i els independents de JxCat. Una conjunció de sensibilitats que no serà fàcil de gestionar. Fonts dels tres moviments admeten a l’ARA que és molt possible que el procés -que lidera en bona mesura l’expresident des de Waterloo- acabi amb alguna escissió. I un dels sectors amb més paperetes per protagonitzar aquesta escissió, coincideixen les mateixes fonts, és el del corrent més pragmàtic del PDECat, el que aposta per abandonar la confrontació amb l’Estat i obrir una nova etapa de diàleg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns dels representants més destacats d’aquesta sensibilitat, com Marta Pascal, Carles Campuzano i Lluís Recoder, participaran el dia 21 de setembre en unes jornades al monestir de Poblet -segons va avançar ahir El Confidencial - organitzades per la societat civil i que busquen agrupar en un mateix espai de debat diferents sensibilitats del que anomenen “catalanisme moderat”. Per això, han convidat a títol individual representants del PDECat, però també d’espais com Lliures, Units per Avançar, Convergents i altres.

Les jornades, sota el nom El país de demà, són només una primera presa de contacte per analitzar la situació que viu Catalunya i explorar si hi ha una diagnosi compartida entre diferents actors, però sobre la cita al monestir del Poblet hi plana la possibilitat de crear un nou partit que aglutini aquest espai del “catalanisme moderat” de centre que, tot i que en alguns casos pugui ser independentista, renunciï explícitament a la via unilateral. Fonts consultades per l’ARA apunten que, en cas que les jornades siguin fructíferes, la reunió de Poblet podria ser l’embrió d’aquesta nova formació.

Un espai en ebullició

L’espai de centredreta catalanista bull a la recerca d’una fórmula que desencalli la situació de provisionalitat que travessa des de la implosió de CiU el juny del 2015. Des d’aleshores, un mantra recorre tots els cercles polítics enquadrats al centredreta: ¿on ha anat a parar la bossa d’electors que no van compartir el gir independentista de la federació o que, com a mínim, no comparteixen com es van fer les coses des del Govern la tardor del 2017?

De fet, és l’acceleració del Procés i la ressaca de l’1-O el que ha multiplicat els moviments dels sectors més moderats per intentar ocupar un espai que, consideren, està més orfe que mai. Les converses es multipliquen i els contactes entre uns i altres són freqüents des de fa mesos. Ara està previst que aquestes trobades informals derivin en la reunió de Poblet, en què es debatran quatre documents sobre economia; model social; política, i cultura i valors.

La principal novetat de la trobada serà, doncs, la presència de membres de l’actual PDECat en un moment en què Carles Puigdemont intenta reoorganitzar l’espai postconvergent buscant la confluència del PDECat, independents de JxCat i la Crida dins d’un nou espai sota la marca de JxCat. Tanmateix, l’aposta estratègica de l’expresident -que recentment en el seu llibre Reunim-nos donava per mort el diàleg i assegurava que la independència només arribaria des del conflicte amb l’Estat- fa difícil que algunes de les veus moderades que hi ha dins del PDECat -entre les quals també diversos alcaldes- s’hi puguin sentir còmodes. De la manera com avanci el debat a JxCat i a Poblet en pot dependre, en part, el futur mapa de partits català.

stats