Política 08/05/2018

Cs seria la segona força a Espanya i la primera en intenció directa de vot, segons el CIS

Els d'Albert Rivera creixen dos punts, mentre que el PP en baixa també dos

Dani Sánchez Ugart
3 min
Albert Rivera, líder de Ciutadans / ACN

MadridCiutadans seria la segona força política a Espanya si se celebressin eleccions generals, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada aquest dimarts i corresponent al mes d'abril. Els d'Albert Rivera escalen dos punts respecte a l'anterior baròmetre, del gener, quan van obtenir un 20,7% d'estimació de vot. A l'abril escalen fins al 22,4% i es queden a 1,6 punts del PP, que se situa en un 24%, una caiguda de més de dos punts respecte a l'anterior sondeig, quan obtenien una estimació de vot del 26,3%. El PSOE perd el segon lloc a l'enquesta, i se situa a poca distància del partit taronja, amb un 22% d'estimació de vot. Podem i les seves confluències es mantenen en quarta posició amb un 19,6% d'estimació de vot.

D'aquesta manera, el PP perd nou punts des de les eleccions del juny del 2016, quan va obtenir el 33% dels suports, mentre que els socialistes perden un punt. Podem, que aleshores va ser tercera força, es manté estable, i Ciutadans capitalitza tota la davallada dels populars, amb un increment de més de 9 punts.

Caiguda dels independentistes

ERC i el PDECat pateixen una davallada respecte a l'anterior baròmetre, elaborat just després de les eleccions del 21-D. Els republicans continuen liderant l'estimació de vot entre els independentistes, amb un 3%, xifra que suposa perdre quatre dècimes en tres mesos, mentre que els demòcrates cauen tres dècimes, fins a l'1,7% d'estimació de vot.

La cuina perjudica Cs

En intenció directa de vot (les dades sense cuina), en canvi, Ciutadans es convertiria en la primera força política a l'Estat, amb un 16,1%, a molta distància del segon, que és el PSOE, amb un 13,5% dels suports directes. En tercera posició se situaria el PP amb un 12,1%. En quart lloc en intenció directa continua havent-hi Podem i les seves confluències, amb un 11,3% dels vots.

En anteriors baròmetres, la cuina ja havia perjudicat els nous partits, com Podem, que també havia liderat la intenció directa, però va quedar relegat a segona posició, després del PP però al davant del PSOE en el sondeig preelectoral del 26-J. Finalment, el partit de Pablo Iglesias va quedar en tercera posició en aquells comicis i no va materialitzar el 'sorpasso'.

Només millora Iglesias

Pel que fa a la valoració dels líders, l'únic dels quatre grans partits que millora de nota respecte a l'anterior baròmetre és Iglesias, tot i que és el segon més mal valorat, amb un 2,77, només al davant del president espanyol, Mariano Rajoy, amb un 2,59. Albert Rivera, tot i l'ascens de Ciutadans, cau del 4,01 fins al 3,79, mentre que Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE, cau del 3,68 al 3,35. El portaveus independentistes al Congrés, Joan Tardà (ERC) i Carles Campuzano (PDECat), també cauen, tot i que moderadament. El republicà passa d'un 2,71 a un 2,69, i el demòcrata, d'un 3,17 a un 3,05.

El PSOE hi veu un "triple empat"

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que l'enquesta "apunta a un triple empat" i que les dues dècimes que els separen de Ciutadans estan "dins el marge d'error", que és de dos punts i que els podria dur "a guanyar al PP". Tot i això, el socialista ha reconegut que "la dreta està molt mobilitzada", però ha reivindicat que "el PSOE és l'única alternativa de l'esquerra" respecte al PP. "El PSOE assumeix que està en posició de guanyar. Això és una cursa de fons", ha reblat.

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, ha valorat que "el PP continua sent el partit preferit dels espanyols, tot i el desgast lògic de l'acció de govern". "No treballem per a les enquestes, treballem per als espanyols", ha asseverat Hernando, que ha pronosticat que si el seu partit "continua governant com ho està fent fins ara" hi haurà més suport a les eleccions.

stats