Eleccions municipals
Política 22/10/2022

Cs ha perdut un de cada quatre regidors a Catalunya en els últims tres anys

El 15% del total s'han mantingut al consistori com a no adscrits

2 min
Celestino Corbacho i Paco Sierra

BarcelonaUn de cada quatre candidats de Ciutadans que en les eleccions municipals van obtenir un seient en un consistori va renunciar al seient, a les sigles o a totes dues coses. Dels 244 regidors que el partit va obtenir en els últims comicis locals a Catalunya, per tant, el partit n'ha perdut 69. Això no es tradueix necessàriament en una pèrdua de múscul, ja que la formació va poder substituir tots els que van renunciar a l'acta a la vegada que es donaven de baixa del partit i també els que van renunciar a prendre possessió. Però més de la meitat, 38, van optar per mantenir-se als ajuntaments com a no adscrits tot i deixar el partit, una mostra clara de dissensió amb la direcció taronja que sí que ha suposat a Ciutadans perdre fins al 15% del poder municipal que havien obtingut el 2019.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les dades analitzades per l'ARA en els 135 municipis catalans on el partit va obtenir representació en la legislatura que acabarà el 2023. No tots els regidors van renunciar a representar la formació per discrepàncies amb l'executiva: alguns, com el cap de llista de la Jonquera, Luis Joaquín de Pozuelo, va plegar per raons de salut, mentre que en altres casos, com a Olivella, la causa va ser una qüestió laboral. Però la crisi interna que ha patit Cs ha tingut ressò en molts municipis catalans, sobretot allà on el partit –que en molts ajuntaments només suma un o dos regidors– comptava amb un grup municipal nodrit.

El cas més flagrant és el de la capital catalana, Barcelona, on primer el grup es va trencar en dos parts –els tres regidors de Cs, per una banda, i els tres independents de la plataforma de l'ex primer ministre francès Manuel Valls, de l'altra–, però després el partit taronja també ha perdut dos dels seus regidors: Marilén Barceló, que va anunciar la seva integració a Valents i va passar a no adscrita al consistori, i recentment Paco Sierra, que ha estat expulsat del partit per enfrontar-se a la líder del grup municipal, Mari Luz Guilarte, i que falta per veure si accedirà a cedir la seva acta de regidor.

En trobem altres exemples. A Vila-seca, Ciutadans ha perdut tot el seu grup municipal passant de cinc regidors a zero, ja que tots els representants que van accedir al consistori amb les seves sigles són ara no adscrits. El grup municipal també es va desintegrar a Tarragona, quan Rubén Viñuales, el cap de llista, va fitxar pel PSC. El número dos, Francisco Domínguez, també va deixar l'acta, mentre que dos regidors més van passar a no adscrits. Així, Cs s'ha quedat amb dos dels quatre representants que havia obtingut a l'Ajuntament. A Girona ciutat, on van aconseguir dos representants, un d'ells també és ara no adscrit, mentre que a Lleida només els queda un dels seus tres regidors: els altres dos ja són a hores d'ara no adscrits.

El degoteig de baixes que s'ha estès a tot Espanya també s'ha vist a Catalunya, encara que fonts de la direcció han insistit sovint en minimitzar-ne els efectes, al·legant que també es produeixen baixes en altres formacions i que la diferència es troba en el fet que molts dels seus regidors busquen un impacte mediàtic. Amb tot, la suma de renúncies és contundent.

stats