Política 02/02/2021

Cs planteja una rebaixa d'impostos perquè les empreses que van marxar per l'1-O tornin a Catalunya

Les línies mestres del seu programa econòmic són abaixar l'IRPF, eliminar l'impost de successions i ajudes de fins a 4.000 euros pels autònoms

i
Cesc Maideu
3 min
Inés Arrimadas ahir a Barcelona durant una intervenció en la reunió del comitè executiu del partit.

BarcelonaUna de les propostes estrella de Ciutadans en la campanya electoral de l'any 2017 era implementar un "pla de xoc" per afavorir que les empreses que van marxar de Catalunya pel Procés tornessin. Tres anys i mig després, tant l'argumentari taronja com les seves promeses electorals no s'allunyen de les presentades el 21-D. "Retornar la convivència" o "acabar amb el processisme" són algunes de les línies mestres de la campanya actual en l'àmbit ideològic, i aplanar el terreny perquè tornin les empreses també és protagonista en la proposta econòmica. Aquest dimarts la seva líder estatal, Inés Arrimadas, ha anunciat que aposten per una rebaixa generalitzada d'impostos amb l'objectiu de tornar a fer de Catalunya "un territori competitiu". "No pot seguir sent un infern fiscal", ha dit Arrimadas en aquest sentit. Per fer-ho possible, des de Cs proposen abaixar l'IRPF i l'impost de transmissions patrimonials, així com eliminar el de successions.

Si des del 2017 està fixat en el punt de mira del partit taronja que tornin les empreses que van marxar pel Procés, defensar la figura dels autònoms és una de les prioritats de Cs des de la seva creació el 2006. D'aquesta manera, els petits empresaris tenen un paper preponderant en la proposta econòmica de la formació de cara el 14-F. L'encarregat de desglossar-la ha sigut el seu cap de llista, Carlos Carrizosa, que ha promès ajudes als autònoms de fins a 4.000 € per pagar lloguers i subministraments dels locals que hagin hagut de tancar per la pandèmia i també ajudes directes de fins al 75 % de la facturació perduda. Ho ha fet des aquesta tarda de la seu de Cs durant la campanya electoral, a l'Hotel Miramar de Montjuïc, i acompanyat del vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, i la diputada de Cs al parlament de Múrcia, Ana Martínez. "Menys indults per als presos del Procés i més indults per als autònoms", ha sentenciat en aquest sentit Carrizosa.

Escenografia

Abans de l'acte de la tarda, tant Carrizosa com Arrimadas s'han repartit pel territori. La líder estatal ha escollit la boca de la línia del metro L9 Sud al seu pas pel complex de la Fira, a l'Hospitalet de Llobregat, per anunciar el pla de xoc per a la recuperació empresarial. Ho ha fet just al nucli de la Zona Franca, un dels eixos industrials més importants de Catalunya.

Tampoc ha sigut fortuït escollir una boca de la L9 per fer la intervenció als mitjans: una línia que està en construcció des de l'any 2003 i que no es preveu que estigui acabada fins a l'any 2029, tot i que en un principi es comptava que s'acabés el 2007. Per aquestes obres hi han passat dos governs del tripartit, dos de CiU i dos més de JxCat i ERC. Una circumstància que Arrimadas ha aprofitat per treure un dels arguments més repetits en la campanya taronja: el perill d'una possible reedició del tripartit. "Ja va ser el tripartit qui no va complir els terminis de la L9, i no només va ser nefast perquè va provocar l'inici del Procés, sinó també amb la gestió de la Generalitat", ha etzibat. Sobre el cara a cara que Aragonès ha proposat a Illa i els socialistes han refredat, Arrimadas ni tan sols ha mostrat la voluntat que Carlos Carrizosa també hi pugui participar. "És un teatret de campanya quan en el fons ja tenen l'acord de tripartit tancat", ha afirmat.

Mentre Arrrimadas fixava la campanya al cinturó roig –que l'any 2017 es va tenyir de taronja i l'efecte Illa amenaça amb tornar-lo a convertir en vermell–, Carlos Carrizosa ha visitat aquest matí Girona, un feu tradicionalment independentista. Allà ha carregat contra la possibilitat que el Congrés pugui aprovar aquesta setmana una moció d'ERC que proposa reactivar la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, amb els vots del PSOE i Unides Podem. "Més aviat és una taula de xantatge", ha retret. Més enllà de les declaracions, Cs també ha escollit a propòsit una escenografia amb un rerefons polític: Carrizosa ha atès la premsa a pocs metres del pont de pedra de Girona, on l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha desplegat una gran pancarta amb el lema "L'1-O vam votar sí, perseverem! Vota independència". Fonts de Cs han explicat a l'ACN que denunciaran la col·locació d'aquest cartell a la Junta Electoral.

stats