Política 06/10/2021

Cs, el PP i Vox reclamen explicacions al Govern pels incidents a la UAB

Desenes d'activistes d'organitzacions estudiantils han boicotejat la carpa de l'organizació unionista S'ha Acabat

3 min
Una imatge de la protesta a la Plaça Cívica

BarcelonaLa Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha tornat a ser aquest dimecres escenari de moments de tensió entre estudiants vinculats al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres organitzacions estudiantils i el col·lectiu unionista S'ha Acabat. Desenes d'activistes independentistes han escridassat els estudiants de S'ha Acabat i han acabat desmuntant la carpa que havien instal·lat per captar socis i en defensa de les classes en castellà a la universitat. Els incidents han començat cap a les 10.30 h i no s'ha registrat cap ferit. Un cordó de seguretat privada de la universitat ha protegit els joves de l'entitat espanyolista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'episodi ha despertat la indignació de Ciutadans durant el ple del Parlament, quan Carlos Carrizosa ha requerit al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que actués contra aquests fets. El partit taronja, el PP i Vox han registrat diferents peticions de compareixença de membres del Govern per aclarir aquests fets: Elena per part de Cs i Vox, i la consellera de Recerca i Universitat, Gemma Geis, per part del PP. Els partits de Carrizosa i Alejandro Fernández també han demanat la del rector de la universitat, Javier Lafuente.

La carpa de S'ha Acabat tenia per objectiu la captació de socis i reivindicar més presència del castellà a les aules, explica la presidenta de l'entitat, Júlia Calvet. Però no han tingut temps de convèncer cap estudiant. Havien fet sonar tres o quatre cançons pels altaveus quan s'han trobat la contraprotesta, amb aproximadament un centenar de persones –segons l'ACN– que, tal com explica Calvet, portaven "bengales de fum i pancartes". Fonts de la UAB informen que no hi ha hagut ferits. No obstant això, Calvet denuncia que els estudiants haurien llançat "plàtans, encenedors i sucs" als membres de S'ha Acabat, que no arribaven a la desena de persones. A més, la jove denuncia que diversos activistes s'han emportat alguns dels seus materials. Segons explica, ha arribat a trucar al 112 per demanar la presència de la policia. "Hem anat a l'edifici del rectorat per demanar que donessin ordre d'entrada als Mossos", ha dit, cosa que des de la UAB neguen i es limiten a explicar que s'ha habilitat i incrementat la seguretat privada del centre per evitar incidents.

Cap als tribunals

S'ha Acabat preveu interposar denúncia per aquests fets tant als Mossos com a la Fiscalia. Des del SEPC, la portaveu, Marta Daviu, ha defensat el seu posicionament: "Una universitat no ha de donar espais a una entitat feixista", i ha denunciat una "criminalització" del moviment. En un comunicat, la universitat ha considerat que el campus ha de ser "un exemple de convivència pacífica i d'exercici de la llibertat d'expressió" i ha rebutjat tant la "situació de tensió que s'ha viscut" com la "instrumentalització ideològica que es fa del campus" per part de determinats partits.

Els activistes de S'ha Acabat s'han quedat a la plaça Cívica de la UAB fins a les 13 h, hora en què havien demanat permís a la UAB (la carpa els l'havia facilitat la universitat en tant que organització registrada). A l'altra banda, els joves independentistes han abandonat l'espai un cop hi han arribat diversos diputats de Cs i Vox. Els líders estatals dels partits unionistes també s'han fet ressò de la notícia i, de fet, la dirigent de Cs, Inés Arrimadas, ha anunciat que ho han portat a través d'un escrit a la Comissió Europea: "És una vergonya que els totalitaris atemoreixin així els que defensen la convivència a la universitat, vulnerant els seus drets fonamentals amb la connivència del rectorat". Pel que fa al president del PP, Pablo Casado, ha citat Miguel d'Unamuno per censurar els incidents: "Ni venceran ni convenceran". La plataforma de professors Universitaris per la Convivència ha publicat aquesta tarda un comunicat criticant els fets.

La UAB s'ha convertit en els últims anys en un escenari de picabaralla política, admeten diverses fonts consultades, encara que no sempre transcendeixi als mitjans. En la campanya per a les generals d'abril del 2019 va ser sonada la visita de Cayetana Álvarez de Toledo en un acte amb el PP organitzat precisament per S'ha Acabat: desenes d'estudiants van intentar bloquejar-li l'entrada al saló d'actes. Dies després, Cs va enviar-hi diversos representants a treure llaços de la plaça Cívica, tot i que llavors no hi va haver cap incident.

stats