Política 05/01/2021

Lorena Roldán es donarà de baixa dijous com a diputada al Parlament

La número dos del PP per Barcelona ja ha renunciat a l'escó al Senat

Anna Mascaró
2 min
Lorena Roldán en una sessió de control al Parlament, el desembre de 2019

BarcelonaLorena Roldán, que la setmana passada va anunciar el seu salt a les files del PP, té previst renunciar al seu escó al Parlament dijous que ve, segons ha confirmat l'ARA. Aquest dilluns ja va tramitar la baixa com a senadora de Ciutadans. En els darrers dies la formació taronja li havia requerit que abandonés el seient a la cambra catalana, on ocupa un dels llocs de la diputació permanent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Cs va presentar ahir un escrit a la mesa de la diputació permanent del Parlament perquè Roldán passi a ser diputada no adscrita, segons expliquen fonts del grup parlamentari. Tot i que la cambra ja ha sigut dissolta i en aquests moments només funciona aquest òrgan amb una representació reduïda de diputats, la situació d'interinitat del Parlament podria allargar-se en cas que s'ajornessin les eleccions. Amb la renúncia de Roldán la petició de la formació taronja ja no seria necessària i, de fet, el més probable és que Roldán ja no participi en la pròxima reunió de l'òrgan.

Fonts de la mesa apunten que caldrà interpretar el reglament sobre què cal fer si un membre de la diputació permanent es dona de baixa. No obstant, fonts dels serveis jurídics de la cambra consideren que el més probable és que Cs acabi perdent un seient a l'organisme, ja que la representació dels diputats que en formen part no es pot alterar. La Junta Electoral Central (JEC) tampoc expedeix ja credencials a nous diputats.

Sigui com sigui, des de Cs insisteixen que això no altera les majories a la cambra. La formació taronja continuarà comptant amb una cinquena part de la representació a l'òrgan –amb cinc representants–, i per tant podria continuar forçant compareixences de representants de l'executiu.

La diputació permanent està composada per vint-i-tres parlamentaris. Entre les seves competències, a banda de sol·licitar la compareixença del Govern per informar sobre la seva gestió, també pot exercir el control dels decrets llei i autoritzar suplements de crèdit o crèdits extraordinaris amb una causa justificada.

stats