Cuca Gamarra, una supervivent de les diferents crisis del PP

La futura secretària general ha demostrat a Feijóo que pot modular el discurs del partit

2 min
La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ahir durant la seva intervenció al ple.

MadridCuca Gamarra (Logronyo, 1974) té una rara virtut en política que comparteix amb els profetes, i és la de no cremar-se quan camina sobre la cendra encara roent de les diferents crisis que ha hagut de travessar. Va sobreviure al fet d’haver apostat per Soraya Sáenz de Santamaría al Congrés del postrajoyisme, i ha sobreviscut ara al seu pas pel casadisme. Però qui és Cuca Gamarra? 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ella mateixa s’ha definit aquest dijous com “una dona de partit”. Va ser com a membre del PP que va ser alcaldessa de Logronyo durant vuit anys, del 2011 al 2019. Els alcaldes tenen dues característiques: són pragmàtics i són executius, de gestió. I això agrada a Feijóo, que busca perfils amb experiència. El seu nom va començar a cotitzar a l’alça quan va ser l’encarregada de fiscalitzar la gestió del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la pandèmia.

Casado hi va recórrer quan va destituir la que havia estat la seva aposta personal, Cayetana Álvarez de Toledo, com a portaveu. La tria es va interpretar com una marxa enrere per buscar algú que toqués més de peus a terra i sabés com funcionava internament el partit, a més d’un gest per integrar els sectors que havien quedat desplaçats amb la seva arribada al poder, especialment els afins a Rajoy.

Gamarra, sempre disciplinada, va exercir el càrrec de portaveu en els paràmetres que li exigia el tàndem Casado-García Egea, és a dir, sense contemplacions. Els seus intercanvis amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, feien saltar espurnes al Congrés. La seva figura no ha parat de créixer des de llavors. Una companya de partit que la coneix destaca la seva capacitat de treball i la bona qualitat humana. “És molt treballadora i s’estudia molt els temes, però el més important és que és una bona companya”. 

Suport a Casado

En el seu historial de Twitter encara hi ha la piulada que va fer de suport a Casado i contra Ayuso el 17 de febrer, amb 3.163 comentaris que, majoritàriament l’atacaven. Aquí va demostrar la seva disciplina i fidelitat. Però també va ser de les primeres que va veure que el vaixell de Casado s’enfonsava i va decidir saltar.

El 22 de febrer ja defensava la celebració d’un congrés extraordinari. Aquesta maniobra la va situar en una posició immillorable per pilotar l’etapa de transició que s’obria, durant la qual ha aconseguit guanyar-se la confiança d’Alberto Núñez Feijóo. Com? Doncs demostrant que sap adaptar-se a les circumstàncies i que és capaç de rebaixar en diversos decibels el to de l’oposició que feia Casado i que no agradava gens al líder gallec, poc amic de l’estridència.

Quan Sánchez va comparèixer el 2 de març i va anunciar l’enviament d’armes a Ucraïna, Gamarra va recollir el guant: “Donem suport a la seva rectificació. I si els seus socis li fallen, recorrerem junts aquest camí”. Aquest dijous, abans d’atendre els mitjans, ha anat a saludar diversos diputats que la felicitaven i ja la tractaven com el que serà a partir d’ara. La jefa.

stats