Política 27/03/2020

Cuixart demana al TC la seva posada en llibertat mentre duri el confinament

La defensa dels presos de JxCat veu marge en el reglament penitenciari per un canvi de grau

Quim Bertomeu / Núria Orriols
3 min
Jordi Cuixart durant la seva declaració inicial al Tribunal Suprem

BarcelonaJordi Cuixart ha estat el primer dels presos polítics a fer un pas per reclamar el seu alliberament arran de la crisi del coronavirus. El president d'Òmnium Cultural ha presentat aquest divendres un escrit al Tribunal Constitucional (TC) en què reclama la seva posada en llibertat per "poder passar el confinament a casa i dirigir" la seva empresa. Argumenta que es tractaria d'una mesura "extraordinària d'urgència" que es justifica per "l'excepcionalitat del moment i de l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demanem als poders de l'Estat que deixin de fer el ridícul a escala internaciona i es posin al costat de la democràcia i els drets humans", ha exposat el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, a través d'un comunicat.

Segons l'entitat, el mateix Constitucional ha dictat un acord que l'habilita per aprovar mesures cautelars i resolucions en aquells casos que ho requereixin per protegir drets fonamentals. "És el que demana la defensa de Cuixart", ha dit l'entitat.

La petició de Cuixart arriba després que l'ONU recomanés als governs prendre mesures urgents als centres penitenciaris per protegir la salut i la seguretat de les persones a la presó. A través d'un vídeo, l'alta comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides va assegurar que mantenir tancats els presos menys perillosos en una situació com l'actual havia de ser una mesura "d'últim recurs". "Amb brots en augment i un nombre creixent de morts a les presons, les autoritats han d'actuar", va afirmar.

De fet, en l'escrit presentat davant l'alt tribunal, l'advocat de Cuixart, Benet Salellas, s'agafa a les declaracions de l'alta comissionada per justificar la sol·licitud. "Aquestes recomanacions estan també dirigides a les autoritats judicials i haurien de portar el TC a decantar-se per l'alliberament de Jordi Cuixart", diu.

Per a la defensa, el fet que Jordi Cuixart s'hagi acollit a l'article 100.2 del reglament penitenciari per sortir a treballar també hauria de facilitar l'excarceració. "Ha sigut ratificat pel jutjat de vigilància penitenciària", argumenta l'escrit, que afegeix que el president d'Òmnium ha cobert les seves obligacions d'entrades i sortides de la presó en aquest règim. "No hi ha risc d'incompliment de la condemna si Cuixart és posat en llibertat durant la tramitació" del recurs d'empara al Constitucional, acaba.

Un canvi de grau?

Els presos polítics estan classificats en segon grau i tot just feia poques setmanes, quan va esclatar la crisi sanitària, que havien començat a sortir de la presó per treballar. Des del decret de l'estat d'alarma que estan tancats als seus respectius centres.

El departament de Justícia, arran del confinament, ha pres mesures per reduir la població reclusa en el cas dels presos que ja estaven classificats en tercer grau: la meitat passen el confinament al seu domicili a través d’un control telemàtic. I, en els darrers dies, admeten, també s’han passat a tercer grau “alguns presos” classificats en un segon que estaven “pendents de revisió”. Una via que fonts de la defensa dels empresonats de JxCat es podria aplicar als presos polítics. El departament, però, nega que sigui viable. Afirma que el tercer grau s’ha aplicat només en casos puntuals i que ja estaven “sobre la taula”. A parer de Justícia, canviar ara la classificació dels presos polítics seria “saltar-se una pantalla” (alguns estan pendents que se’ls confirmi judicialment el 100.2) i, fins i tot, contraproduent perquè ho podria revocar el Suprem.

“Estem sorpresos”, repliquen fonts de la defensa dels presos de JxCat. Remarquen que avalen la política del departament per rebaixar el nombre d’interns a les presons, al límit pel Covid-19, però demanen que també s’apliqui als presos polítics. Asseguren que en els darrers dies “desenes” de reclusos de Lledoners han passat a tercer grau, fins i tot, en el cas de persones amb penes altes. “Puc entendre que no se’ls hi hagi aplicat els primers, però no entendria que no s’acabi fent i en altres casos sí”, conclouen.

Dijous la consellera de Justícia, Ester Capella, va assegurar que la responsabilitat d'alliberar els empresonats és de l'Estat, que hauria d'"amnistiar-los".

stats