CORRUPCIÓ
Política 17/02/2015

El cunyat de Pujol se’n distancia: “No ens consta cap herència”

L’excap de premsa de l’expresident diu que Ferrusola demanava favors per als seus fills

Laia Vicens
3 min
El cunyat de Jordi Pujol, Francesc Cabana, va afirmar que no va saber fins a “dos o tres dies abans” de la confessió que l’expresident tenia una fortuna oculta a Andorra.

Barcelona“De quina herència ens parles?” Aquestes van ser les paraules que la germana de Jordi Pujol, Maria Pujol, i el seu marit, Francesc Cabana, van etzibar a l’expresident de la Generalitat quan es va presentar a casa d’ells “dos o tres dies abans” de fer pública la confessió de la fortuna oculta a l’estranger. Així ho va explicar l’advocat, cofundador de Banca Catalana i cunyat de Pujol a la comissió d’investigació del frau fiscal. Si bé Jordi Pujol va dir al jutge que els diners provenien de l’herència del seu pare, ahir Cabana va desmarcar-se d’aquesta versió. Tot i que va admetre que ni ell ni la seva dona saben d’“on surt la fortuna”, va reiterar en diverses ocasions que no els consta que fos “una herència” ni tampoc que vingués d’una venda d’accions de Banca Catalana. “Si nosaltres no sabíem res, ningú més sabia res: començant per Mas i acabant pel porter de casa seva”, va sentenciar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença en alguns moments emocionada, Cabana va detallar la relació que manté amb el matrimoni Pujol Ferrusola. “Jo hauria posat les mans al foc per ell”, va arribar a dir, perquè “ni ens ensumàvem” que hi havia aquests diners a Andorra. Una sospita que mai va produir-se, potser perquè l’expresident “no es preocupava pels diners”. Cabana va recordar que fa un any, ell i la seva dona van tenir “problemes relacionats amb una inspecció d’Hisenda”, que els reclamava 70.000 euros. En explicar-li la situació, Pujol “no va moure ni les celles”, i Cabana va pensar “que no tenia els diners” per ajudar-los. Però ni aquests episodis, ni el fet que els seus cunyats “mai expliquessin res” de la seva vida privada esborraven l’admiració de Cabana cap a l’expresident. Una veneració que va fondre’s el 25 de juliol de l’any passat. “El primer pujolista era jo fins al dia de Sant Jaume”, va dir Cabana. Per això, la primera reacció va ser d’“incredulitat”, després d’“indignació” i, al final, de “compassió”. “Quan em desperto al matí encara penso: no pot ser”, va relatar.

Admet sospites dels nebots

Si bé mai va sospitar de Pujol, no les tenia totes amb els seus nebots. La vida “austera” dels Pujol Ferrusola no tenia res a veure amb el “ritme de vida” dels seus fills, “sobretot el gran”, Jordi Pujol Ferrusola. “Tenia un Ferrari, 15 o 20 cotxes i es va fer construir una casa a Pedralbes”, uns luxes que “no lligaven gens amb el seu pare”. De fet, va reconèixer que va “témer” que Jordi Pujol fill “fes alguna operació poc clara”. Va detallar que ja fa vint anys que no veu el primogènit. I, sobre el seu fillol, Pere Pujol, va dir: “El veig molt poc i ni em felicita el sant”. Malgrat no amagar la relació freda que té amb els nebots, va reconèixer que els estima, però va avisar: “Mai faltaré a la veritat per fer-los un favor”.

Sobre els fills també va posar el focus l’excap de premsa de Pujol entre el 1988 i 1998, Ramon Padrós, que va afirmar que Marta Ferrusola va contactar amb el departament de Presidència per demanar “favors” per als seus fills, com ara tractes entre empreses d’ells i la Generalitat. De fet, va assegurar que els exsecretaris generals de Presidència, Joaquim Triadú i Joaquim Pujol, van alertar l’expresident del “malestar” al departament perquè aquestes maniobres podien provocar un conflicte d’interessos.

L’altre protagonista a la comissió d’investigació va ser el periodista del diari El País Ernesto Ekaizer. Va acusar Pujol d’estendre un “capitalisme d’amiguets”, que consistia a establir una “teranyina” entre els poders polític i empresarial “sense precedents a l’Estat”, que es reproduïa a través de contractes perquè “certs empresaris poguessin aconseguir adjudicacions”. Unes pràctiques corruptes que gaudien de la “connivència” de l’estat espanyol fins que va iniciar-se el procés sobiranista. I és que Ekaizer va culpar Mariano Rajoy de “confiar” en el “departament criminal del govern, que és el ministeri d’Interior” per frenar el procés. Una “via criminal” dedicada a filtrar informacions que, certes o falses, intentin acabar amb el sobiranisme i, des de fa uns dies, també amb Podem.

stats