Política 24/10/2019

La CUP aposta per assistir només als plens més importants del Congrés

L'autodeterminació, l'amnistia i l'abolició de la monarquia, pilars del programa del 10-N

Xavi Tedó
2 min
La CUP aposta per assistir només als plens més importants del Congrés

BarcelonaSi com auguren totes les enquestes la CUP obté representació en la seva estrena al Congrés, els seus diputats no participaran en la dinàmica parlamentària regular. Segons ha pogut saber l'ARA, els anticapitalistes es plantegen assistir només als plens més importants, com el d'investidura, el dels pressupostos i el de política general. Tot i així, la formació independentista no tanca la porta a participar en altres debats que serveixin per impedir l'aprovació d'"iniciatives regressives" que limitin drets o per promoure polítiques encaminades a enderrocar el règim del 78.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la CUP declina impulsar reformes des de dins de l'Estat perquè considera que l'estat espanyol és "irreformable", i vol centrar la seva acció en denunciar i combatre la seva repressió, la negació dels drets nacionals, social i civils. Aquesta proposta, que s'emmarca en el programa electoral de cara a les eleccions del 10-N, se sotmetrà a votació aquest dissabte en un consell polític extraordinari i ha de servir per bastir l'estratègia dels cupaires en la pròxima legislatura a la cambra baixa.

Els cupaires critiquen que la majoria de partits independentistes, sobiranistes i d'esquerres, malgrat les promeses electorals, es van mostrar favorables a facilitar un govern del PSOE, tot i el rebuig dels socialistes al dret a l'autodeterminació, el seu aval a la repressió i la defensa d'un acord amb el PP i Ciutadans. Per aquest motiu, l'objectiu de la formació assembleària és "tensar unes esquerres i uns independentistes que formulen uns plantejaments molt rebaixats" i que s'han mostrat partidaris de pactar amb l'Estat i d'investir el candidat socialista, Pedro Sánchez.

L'eslògan de la campanya serà "Ingovernables", que resumeix l'oposició dels cupaires a validar qualsevol govern espanyol que no reconegui el dret a l'autodeterminació. Així mateix, la CUP també aposta per teixir aliances fora de l'àmbit parlamentari amb aquells col·lectius que defensen tombar el règim davant l'allunyament dels partits d'esquerres dels moviments socials.

El dret a l'autodeterminació amb la defensa dels Països Catalans com a nació completa, l'amnistia per a tots els presos i exiliats polítics o l'abolició de la monarquia són la pedra angular d'un programa que també posa esment en la lluita contra les privatitzacions i les retallades, l'ecologisme i el feminisme.

stats