Política 26/01/2021

La CUP aprova ajornar el debat sobre entrar al govern fins després de les eleccions

Les bases també avalen que la campanya no pivoti només al voltant de Dolors Sabater

3 min
Sabater, durant la presentació de les candidatures de la CUP

Debat tancat. Si més no, de moment. Les bases de la CUP han ratificat avui la proposta de la direcció d'ajornar la discussió sobre entrar al futur govern fins després de les eleccions, com ha fet a l'inici de les anteriors legislatures. El document, que va avançar ahir l'ARA, ha sigut aprovat aquest vespre en un consell polític extraordinari per 58 vots a favor, 6 abstencions i només 2 vots en contra. L'objectiu és tancar files i "sortir amb força i en bloc a les eleccions", segons fonts presents a la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text validat defensa que "el debat sobre la governabilitat es resolgui, com sempre, en el moment pertinent i en els òrgans de decisió de la nostra organització i candidatura". La decisió, doncs, s'adoptarà després dels comicis i en funció, òbviament, dels resultats que s'obtinguin. Tot i que la CUP remarca en el text que "està disposada a assumir totes les responsabilitats amb determinació i fins a les últimes conseqüències", avisa que ho farà sempre que no sigui només per garantir l'estabilitat del nou executiu i sense estalviar crítiques a JxCat i ERC per la gestió de la pandèmia i les "renúncies" en la qüestió nacional.

La formació anticapitalista mira de tancar així una polèmica sobrevinguda que l'ha sacsejat internament a les portes de la campanya i que ha incomodat la direcció perquè podia provocar una fuga de votants cap a JxCat i ERC -amb qui es disputa un vot fronterer- per assegurar la victòria de l'independentisme davant del PSC. I més en uns comicis on la CUP té dipositades moltes esperances de confirmar les enquestes i poder augmentar els diputats que té actualment al Parlament -només quatre- i poder tenir un paper determinant en la legislatura.

Els sectors més contraris a assumir responsabilitats no han volgut posar més llenya al foc després de reclamar marcar distàncies amb la possibilitat de governar amb JxCat i ERC en el consell polític de dissabte. "Ja ens donem per satisfets de moment perquè el discurs de campanya es reajustarà", remarquen fonts contràries a entrar al nou govern que afirmen que el gir es va produir dissabte en el consell polític. "El document és 'light', però la gent ja té la percepció que s'ha redreçat la campanya, que el tomb va ser dissabte i això és un formalisme de conveniència", afegeixen.

I és que el text del secretariat no recull les pretensions de desmarcar-se ara mateix de l'entrada a un hipotètic govern, com plantejava el document que va presentar una assemblea local i que va ser aprovat amb un gran suport dissabte. Aquell text advertia que "responsabilitat no vol dir ni entrar en cap govern ni donar-li suport des de fora amb cap pacte d’estabilitat" sinó "plantar cara als governs de l’austeritat i de les renúncies a nivell nacional" i exigia mantenir-se a l'oposició. Els promotors de la iniciativa ho feien en resposta als plantejaments de la cap de llista, Dolors Sabater, que va afirmar en diverses ocasions que la CUP estava "més preparada i disposada que mai" a assumir responsabilitats de govern.

La presidenciable també tindrà un protagonisme més mesurat en la campanya després que la precampanya adoptés, segons part de la militància, un to "massa presidencialista" amb rodes de premsa on només hi apareixia ella. Tot i que en les darreres dues setmanes ja compartia atenció mediàtica amb altres candidats, la CUP ha recollit el guant i ha incorporat en el document ratificat avui que la campanya sigui completament "coral" amb la participació d'altres integrants de la llista per mostrar "la diversitat" de la candidatura. "En aquesta campanya, de nou, la militància segueix apostant per una campanya coral i així serà", sosté el text després de remarcar que les anteriors han tingut sempre una "perspectiva col·lectiva i representativa".

stats