Política 23/01/2021

La CUP refusa entrar en el futur govern i aposta per seguir a l’oposició

El seu consell polític aprova un document en què insta a plantar cara a les renúncies d'ERC i JxCat

Xavi Tedó
4 min
Dolors Sabater reivindica l’entesa entre la CUP i Guanyem: “Podem influir en la política de les institucions”

BarcelonaLa CUP descarta formar part del futur govern i es mantindrà a l’oposició després de les properes eleccions. Així s'ha acordat, si més no, en el consell polític de la formació anticapitalista que s'ha celebrat aquest dissabte. Ho ha fet arran del document que ha portat a votació l’assemblea local de Monistrol de Montserrat, segons ha publicat Nació Digital, al qual ha tingut accés l’ARA, que deixa poc marge a interpretacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, ratificat amb 32 vots a favor, 14 en contra i 8 abstencions, conclou que "responsabilitat no vol dir ni entrar en cap govern ni donar-li suport des de fora amb cap pacte d’estabilitat" sinó "plantar cara als governs de l’austeritat i les renúncies a nivell nacional". En aquest sentit, el document aprovat remarca que "la responsabilitat més gran que pot exercir la CUP en l’actual context és ser "la punta de llança contra el mal govern al Parlament" per evitar ser-ne "còmplice” i delegar la funció d’oposició "únicament en les forces constitucionalistes".

Després de recordar que en els debats d’investidura del 2015 i el 2017 ni JxCat ni ERC van acceptar les propostes de la CUP, el document subratlla que només poden aspirar "a ser la força minoritària entre els socis de govern" i que hauran d’avalar "totes les retallades o accions repressives" de la propera legislatura. Aquest escenari, a parer seu, no farà altra cosa que desgastar-los, perquè seran vistos "com a responsables de les males pràctiques del govern sense tenir-hi una capacitat real d’incidència". Per aquest motiu, la CUP advoca, com defensa el text, per convertir-se en una força "alternativa i autònoma" per reforçar "la confrontació" amb el Govern i "contribuir a construir el pol de ruptura amb l’statu quo actual".

"Preparats" per governar

Aquest document és la resposta al debat que s’ha instal·lat en el si de la formació a les portes dels nous comicis. Pocs dies després de ser escollida candidata de la CUP, Dolors Sabater va assegurar que estan "preparats" per entrar a formar part del pròxim govern, sempre que es tanqui un acord programàtic. I a principis de gener, la número 3 de la candidatura, Eulàlia Reguant, hi va afegir que hi ha diverses maneres d’assumir responsabilitats en la governabilitat i va recordar que poden entrar a l’executiu, però també oferir suport extern.

La crida del cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, a fer un front ampli després de les eleccions que englobi la CUP i els comuns, més enllà de JxCat, ha reobert un debat que la CUP ara ha tancat perquè no interfereixi en la campanya però que es tornarà a posar sobre la taula si els vots dels anticapitalistes tornen a ser imprescindibles. Algunes organitzacions que integren la candidatura ja havien expressat el seu rebuig a l’assumpció de responsabilitats de govern. Endavant creu que el paper de la CUP la pròxima legislatura ha d’anar en consonància amb el programa polític aprovat abans de l’acord amb Guanyem. I defensa que cal plantejar "una acció institucional d’oposició tant al sobiranisme governamental com als fronts d’esquerres del govern espanyol i dels pactes del Botànic valencià i del Bellver balear".

El pragmatisme de Guanyem

Després d’advertir que la pràctica política de Guanyem es caracteritza "per una vocació pragmàtica respecte a la governabilitat, una voluntat explícita de participar en la gestió de govern i una aposta pragmàtica per fronts amplis basant-se en programes de mínims", alerta que aquest plantejament farà tensionar la candidatura en els debats importants, en què els de Sabater tindran llibertat de vot si no s’assoleix abans un consens. Lluita Internacionalista, un altre actor de la candidatura, recorda que l’acord per la confluència subscrit per totes les organitzacions estableix promoure "una política d’independència de classe oposada a la que ERC i JxC han vingut reiteradament aplicant" per assolir una majoria social per la independència. "Aquest primer punt de l’acord és absolutament contrari ja no només a entrar al govern sinó a facilitar la governabilitat", destaca una dirigent de la formació trotskista, que diu que el document aprovat dissabte és "un cop de timó important" a l’intent d’entrar a l’executiu.

Poble Lliure, promotor de l’entesa amb Sabater, creu que han de "presentar-se com una força útil per la ruptura, la construcció de la República i la superació de la crisi social, i això implica plantejar-se tots els escenaris". "I si cal assumir responsabilitats, s’assumeixen, sense por", afegeixen fonts del partit, que deixen clar que tot dependrà de la força que tinguin per negociar i sobretot de "les possibilitats d’aplicar un programa de ruptura".

No a l’omnipresència de Sabater

També ha prosperat una proposta de l’assemblea de Valls amb 41 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions que reclama un canvi d’estratègia comunicativa durant la campanya que no giri al voltant de la cap de llista sinó del projecte col·lectiu de la CUP. "Les persones que encapçalen les llistes ho són per mandat col·lectiu". "No són líders de masses i no podem presentar-los ni presentar-les com a tals", conclou el text aprovat, que critica que en el primer vídeo de campanya només hi aparegués l’exalcaldessa de Badalona i no "les mobilitzacions o la feina col·lectiva" que realitza la formació en el dia a dia.

stats