Pressupostos 2022

El Govern proposa a la CUP no invertir en el Hard Rock ni impulsar els Jocs sense consulta prèvia

Tot i això, els cupaires són crítics amb l'última oferta de l'executiu perquè donin suport als pressupostos

4 min
Dolors Sabater (CUP) al ple en una imatge recent

BarcelonaSi les coses no canvien de forma radical, entrem en la recta final de la negociació entre el Govern i la CUP. La situació ha arribat a una via morta i les bases dels cupaires acabaran prenent la decisió definitiva –que inclou la curiosa possibilitat de presentar esmena a la totalitat i seguir negociant– dilluns que ve en una votació telemàtica. Aquest dijous totes dues parts han decidit fer públics documents que no fan més que evidenciar la distància. Per al Govern, que detalla totes les concessions que ha fet als cupaires, els pressupostos són "una eina útil per a la recuperació social i econòmica del país" i signifiquen "un clar canvi de rumb". A la CUP ho veuen radicalment diferent: "Els nostres esforços no han obtingut la resposta desitjada per aconseguir el gir necessari".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I això que asseguren que en l'última oferta el Govern s'ha compromès a retirar les partides destinades al projecte de Hard Rock a BCN World –per compensar La Caixa pels terrenys– i a deixar de banda també els Jocs Olímpics d'Hivern. "Tenim el compromís del Govern que la partida de Hard Rock i la dels treballs per la candidatura dels JJOO seran retirades dels pressupostos", asseguren. Però hi ha matisos. Segons l'executiu, la proposta sí que passa per incloure als comptes una disposició addicional que establiria que la Generalitat "no assumirà, en cap cas, cap cost" en concepte del projecte de BCN World. Amb els Jocs, en canvi, planteja incloure una disposició que digui que la Generalitat no formalitzarà "cap candidatura fins que no s’hagi realitzat la consulta ciutadana sobre aquest projecte prevista durant l’any 2022". No descarta, per tant, acabar impulsant-la. En aquest sentit, la CUP buscarà que el Parlament pressioni el Govern a renunciar als Jocs. En una moció per ser votada al ple, recollida per Europa Press, els cupaires demanen enterrar la candidatura olímpica davant del "risc que no nevi en cas que arribés a ser seleccionada", i insten l'executiu a escoltar abans d'octubre del 2022 les necessitats del Pirineu i presentar un pla de millora del seu benestar.

L'allunyament és tal a hores d'ara que els anticapitalistes plantegen en un document enviat a la militància –avançat per La Vanguardia i que la pròpia organització ha fet públic poc després– anar més enllà de la decisió sobre els pressupostos i també sobre el compliment del pacte d'investidura amb ERC i prendre consciència que "l'estancament i la gestió autonòmica" de l'actual Govern és més profund del que pensaven. "La pregunta que pensem que cal fer-nos és quina posició ha d'adoptar la candidatura per contribuir a impedir-ho i avançar cap a la ruptura i el canvi social i polític?" Junts i ERC miraran cap als comuns i el PSC si la CUP rebutja els comptes de l'any que ve i els cupaires ja preveuen un acord a quatre bandes que, a més de la Generalitat, es repliqui a l'Estat, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació.

Per començar, qüestionen que es tracti dels pressupostos més expansius de la història, tal com defensa el Govern, perquè dels més de 5.000 milions de despesa addicionals respecte el 2020 la majoria ja està compromesa: gairebé 3.000 milions en ingressos finalistes provinents dels fons Next Generation i ajustos comptables; 705 al covid-19; 336 a l'increment del sou dels funcionaris; i 200 a cobrir el dèficit del transport públic. De la resta, gairebé 900, diuen que el Govern els ha detallat que són despesa per mantenir "les coses com estan" i només hi hauria 88 milions per a nous projectes. "Una xifra molt llunyana a la inicialment anunciada i que mostra que ens trobem davant d’uns pressupostos que ni de bon tros són els més expansius de la història ni els que mereix la majoria popular i treballadora i que venen condicionats pels objectius d’estabilitat imposats per l’Estat i la troika", conclouen.

Negociacions a corre-cuita

"A darrera hora i a corre-cuita, el Govern, fruit de les negociacions i pressions d’aquest darrer mes, ha estat anunciant una sèrie de mesures que suposen l’inici del compliment d’algun dels acords de la investidura com la creació de l’energètica pública o la internalització parcial del 061". Insuficients per als negociadors cupaires. El document de la Generalitat, en canvi, destaca l'ambició dels pressupostos, que incorporen 4 milions per al pla pilot de la Renda Bàsica Universal; 750 milions destinats a polítiques d'habitatge (la CUP en reclama 1.000); la internalització del 061; l'increment fins al 17% de la importància de l'atenció primària en el pressupost de Salut (la CUP demana que s'arribi al 25%); la reducció de ràtios en l'educació infantil i primària de 25 a 20 alumnes per aula; la gratuïtat del P2; l'increment en 85 milions del pressupost de Cultura i un pla de xoc social entre altres qüestions rellevants.

L'última oferta de l'executiu a la CUP no ha convençut els anticapitalistes i tot apunta que les bases refermaran l'aposta per l'esmena a la totalitat. Aleshores serà hora de decidir per a ERC i Junts: s'aproparan al PSC, que s'ofereix des del primer dia, tot i que trontolli la majoria independentista del Parlament?

El PSC insta el Govern a deixar de negociar amb la CUP si presenta esmena a la totalitat

Per al PSC, si la CUP presenta una esmena a la totalitat no només trontollarà la majoria independentista sinó que directament es trencarà. Per això, els socialistes demanen al Govern que en el cas que els cupaires no facilitin la tramitació dels comptes mirin a altres socis i deixin de negociar amb els anticapìtalistes. És a dir, que truquin al PSC: "Estem disposats a aixecar el telèfon", ha insistit aquest divendres la portaveu socialista, Alícia Romero. De moment, a l'espera de la trucada el PSC no vol posicionar-se i afirma que tots els escenaris estan oberts, des de la negociació fins a l'esmena a la totalitat. En la línia de les últimes setmanes, ha mantingut un to dur contra la CUP i ha acusat el Govern de "vendre" el país als anticapitalistes. I hi ha sumat com a arguments les últimes ofertes de l'executiu als cupaires: des del paper dels Mossos, que ha dit que no poden ser una "moneda de canvi", fins al Hard Rock i els jocs olímpics d'hivern, que ha defensat per reactivar l'economia. "La imatge és de país poc seriós. Veiem dia rere dia propostes que van amunt i avall com si fos el mercat de Calaf", ha criticat.

stats