Carla Vall, Bel Olid o Alguer Miquel subscriuen un manifest de suport a la CUP el 14-F

Riera carrega contra els comuns per repintar el mural en suport a Pablo Hasél: "Apuntalen el PSC"

Xavi Tedó
3 min
L'advocada Carla Vall llegint el manifestdel 25-N amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Més de cinquanta personalitats vinculades a moviments socials, la cultura, l'acadèmia i l'internacionalisme han signat el manifest 'Construïm un nou cicle' de suport a la candidatura de la CUP a les eleccions del 14 de febrer. Entre els signants s'inclouen personalitats destacades com l'advocada Carla Vall, l'escriptora Bel Olid, l'actriu Estel Solé, el cantant de Txarango Alguer Miquel, els germans Júlia i Pau Serrassolses del grup Ginestà, o la cantant Queralt Lahoz. El manifest també compta amb el suport d'acadèmics internacionals com Jodi Dean, Ramón Grosfoguel o Vijay Prashad, i dos dels joves condemnats en el Cas Altsasu, entre d'altres. Aquest manifest arriba després que el cantautor i exdiputat de JxSí, Lluís Llach, anunciés públicament per primera vegada que votaria la CUP en un acte electoral a Girona.

El manifest que s'ha presentat avui defensa que "sense sobirania no hi ha independència", i que "sense unes condicions mínimes de vida garantides no hi ha llibertat" mentre reconeix "les limitacions de la política institucional" i la necessitat de "canviar-la" si les "aspiracions socials i democràtiques de la societat no tenen cabuda". En aquesta línia, el manifest aposta "fermament" per "aquelles que s'han demostrat capaces de plantar-se i combatre tot allò que atempta contra la vida de la majoria" i reivindica el "feminisme com a recepta necessària" i l'ecologisme "com a horitzó per poder imaginar el món de demà".

Riera: "La defensa dels drets civils dels comuns es dilueix amb els seus pactes amb el PSC"

D'altra banda, el número dos de la CUP per al 14-F, Carles Riera, ha carregat aquest matí contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després que l'Ajuntament hagi repintat un mural al barri de Poble-sec en suport al raper Pablo Hasél, que ha d'ingressar a la presó aquesta setmana per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona per les lletres de les seves cançons. "L'ombra d'Albert Batlle no ha trigat gens a reprimir una vegada més la llibertat d'expressió. Això són coses que passen quan els comuns apuntalen el PSC, com per exemple a l'Ajuntament de Barcelona", ha dit Riera en declaracions a la premsa al Parc de la Ciutadella.

Tot i que el consistori ha demanat disculpes públicament i avui mateix ha ofert que es torni a pintar, Riera ha afirmat que el programa de defensa de drets civils dels comuns "es dilueix" pels pactes amb els socialistes i n'ha responsabilitzat directament el tinent d'alcalde de Seguretat, el socialista Albert Batlle, a qui ha acusat de "vulnerar la llibertat d'expressió", en un episodi que el cupaire ha lamentat que es produeixi "massa sovint". El número dos de la CUP ha defensat l'eliminació del delicte d'injúries a la Corona i modificar "el marc punitiu que amenaça la llibertat d'expressió", encara que ha implorat als comuns que no facin "electoralisme" sobre aquesta tema i "passin de les paraules als fets".

Riera ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Pla Integral Contra el Racisme, que estableix la creació d'un organisme "antiracista" amb capacitat de "fiscalització" que actuï en tots els àmbits de l'administració catalana i una investigació "exhaustiva" de la direcció general d'Infància i Adolescència (DGAIA) per escrutar "els contractes privatitzats" i depurar "les responsabilitats necessàries" per "no tenir com a prioritat el benestar dels joves que tutela ni les famílies que monitoritza".

Aquest pla inclou mesures contra la discriminació en l’accés a l’habitatge i el mercat laboral. "El racisme té un component econòmic, però també un element de crueltat gratuïta basada en el rebuig al diferent, cuinada durant anys en les societats del nord global i que necessita polítiques de reparació institucional i social", ha dit Basha Changuerra, número cinc de la candidatura per Barcelona. En aquest sentit, la formació anticapitalista també afegeix a aquest pla la necessitat de garantir la "igualtat de tracte i no discriminació" en produccions culturals i audiovisuals perquè "totes les persones i comunitats se sentin representades amb dignitat", i proposa sancionar les iniciatives que no ho facin.

Després que la candidata de JxCat, Laura Borràs, s'hagi compromès a tancar els CIE, Riera ha exigit "coherència" a JxCat després de retreure'ls l'abstenció en la llei per regularitzar les persones migrants que es va debatre al Congrés i els ha instat a subscriure "un acord nacional per tancar de manera immediata els CIE".

stats