Lluís Llach anuncia que votarà la CUP el 14-F

El cantautor justifica el seu suport per la defensa que fan els cupaires de la sanitat pública i d'un canvi de sistema

Xavi Tedó
2 min
Llach, a l'acte electoral de la CUP a Verges

El cantautor Lluís Llach ha anunciat aquest diumenge que votarà la CUP en les eleccions del 14-F. Ho ha fet en un acte electoral a Verges, on va passar la infància i on governa la formació anticapitalista. Acompanyat de l'alcalde d'aquest petit poble de l'Empordà, Ignasi Sabater, i del cap de llista per Girona, Dani Cornellà, alcalde de Celrà, l'exdiputat de JxSí ha justificat el seu suport a la CUP per la defensa que fa aquest partit de la sanitat pública i de la necessitat d'impulsar un canvi de model econòmic. Llach ha dit que la crisi postpandèmia exigeix "canvis radicals" que vagin "més enllà del sistema". És el primer cop que el cantant, ara ja retirat, diu públicament que votarà els cupaires.

Llach mostra el seu suport a la CUP en un acte a Girona

"Soc aquí perquè sé que la sanitat pública és un dels objectius de la gent a qui dono suport", ha remarcat el també escriptor, que ha avisat que s'acosta “una pandèmia econòmica d'actituds devastadores i és important que des de l'esquerra hi hagi exigència de canvis radicals en les estructures socioeconòmiques del país” per justificar el seu suport a la candidatura liderada per Dolors Sabater. “Cal pensar en solucions que vagin més enllà de les que ens ha ofert aquest sistema", ha afegit. Llach ha avançat que poden comptar amb la seva "col·laboració" i "força", que, ha dit, "serà necessària per a un embat important com el de l’alliberament nacional".

Llach va liderar la llista de la coalició independentista de Junts pel Sí, formada per CDC, ERC, Demòcrates i Moviment d'Esquerres (MES), a la circumscripció de Girona en les eleccions de 2015 i va ser escollit diputat. Als següents comicis, però, va renunciar a tornar-se a presentar com a candidat. El 8 de març del 2016 es va convertir en el nou president de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent al Parlament, prenent el relleu de Muriel Casals, i ara és el màxim responsable de Debat Constituent, que vol elaborar un document –no una Constitució– per presentar-lo al Parlament el proper mes d'octubre.

La CUP respon a JxCat que la independència no s'assolirà "només aixecant la DUI"

D'altra banda, la CUP ha respost al compromís que va fer ahir JxCat "d'activar" la declaració unilateral d'independència del 2017 dient que la plena sobirania no s'assolirà "només aixecant la DUI". En una roda de premsa aquest matí a Artesa de Lleida, el cap de llista de la candidatura per Lleida, Pau Juvillà, ha demanat un pla "concret, realista" i que es faci "amb molta més gent".

Juvillà ha assegurat que la CUP "sempre" serà al costat dels avenços nacionals i socials, però ha recordat que s'ha de treballar no només al Parlament, sinó amb "tots els altres agents" perquè hi hagi "una força significativa" per impulsar iniciatives com la DUI. També responent a JxCat, creu que encara és aviat per parlar d'un executiu de coalició independentista i ha afegit que caldrà parlar també de com assolir "objectius a nivell social".

stats