La nova legislatura
Política 23/09/2021

La CUP convoca les assemblees per valorar el seu rol enmig dels "incompliments" d'ERC

Els cupaires, descontents amb el Govern, engeguen un debat intern a les portes de la tramitació dels pressupostos

3 min
Els nou diputats de la CUP durant la roda de premsa d'aquest dijous al Parlament

BarcelonaL'acord d'investidura amb ERC, la relació amb el Govern, l'activació del conflicte polític o l'acció política de la CUP. Aquestes són algunes de les qüestions que des de dimarts i fins diumenge debat la militància de la formació anticapitalista, segons ha pogut saber l'ARA, en assemblees territorials, les primeres que se celebren de manera presencial des de l'esclat de la pandèmia. Aquestes jornades es fan a proposta del grup parlamentari en coordinació amb el secretariat nacional, amb l'objectiu de prendre el pols a l'organització per afrontar el nou curs polític. En les primeres reunions, la militància demana concrecions en l'àmbit social i exigeix posar les bases d'un nou embat democràtic amb l'Estat com estableix l'acord amb ERC per tal de sostenir l'actual majoria parlamentària. "La gent està molt descontenta", admeten fonts del partit assembleari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat arriba a les portes de la tramitació dels pressupostos i la mateixa setmana que s'ha presentat el pla de govern, que esquiva els aspectes més polèmics de l'acord d'investidura entre ERC i la CUP i que no eren compartits per JxCat, com ara la retirada de concerts educatius o la moratòria dels projectes de renovables. Poc després de presentar-se el full de ruta de l'executiu, el diputat cupaire Xavi Pellicer va avisar que l'enfocament "va en sentit contrari" del que van pactar amb els republicans per a la investidura de Pere Aragonès i va advertir que "certs macroprojectes" posen "difícil" que l'esquerra independentista pugui donar suport als pressupostos del 2022.

Pellicer es referia, per exemple, a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, que topa amb el rebuig frontal dels cupaires, que consideren que és una iniciativa "especulativa" que no té cabuda en "plena emergència climàtica" i que portarà "precarietat" i infraestructures que no s'aprofitaran en el futur. Aquest projecte és una línia vermella per secundar els comptes per a la formació anticapitalista. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, de visita dimecres a la Seu d'Urgell, va dir que el Govern es plantejarà "molt seriosament" no tirar endavant la candidatura si el territori "no veu clara aquesta possibilitat" i de la consulta en surt que no vol aquest projecte.

Posicions allunyades amb els pressupostos

Els cupaires confien que aquest projecte s'aturi, però la seva possible paralització no serà suficient per donar suport als pressupostos si no es recullen tots els punts subscrits amb els republicans en l'acord d'investidura. "Les posicions estan molt allunyades", reiteren des del partit després de lamentar que encara no els hagin passat cap esborrany. Sigui com sigui, el conseller d'Economia, Jaume Giró, manifestava dimecres que no preveu "cap escenari" que no passi perquè la CUP secundi els comptes, abans d'afegir que les converses anaven "bé". Un optimisme que els cupaires posen en entredit. La negativa del Govern a impulsar una moratòria contra la proliferació de parcs eòlics allunya el suport de la CUP als comptes. Segons expliquen fonts dels anticapitalistes, dimarts es va abordar aquesta qüestió en una reunió i el Govern els va deixar clar que no promouran una moratòria, com ha quedat reflectit en el pla de Govern, cosa que va generar una forta tensió.

El malestar de la CUP amb els republicans per no haver complert l'acord subscrit és notori i creixent. "ERC ha traït el compromís amb el territori no fent la moratòria de les renovables", ha denunciat la diputada Laia Estrada aquest dijous en una entrevista al programa Planta baixa de TV3. "ERC no està complint, i no només en aquesta qüestió. Això s’haurà de traduir en conseqüències si no hi ha un canvi de rumb", ha advertit l'exregidora de Tarragona. En aquest sentit, la CUP supedita l'aprovació dels comptes i mantenir el suport parlamentari a l'actual executiu "a deixar enrere el model de Foment basat en l’especulació i en trinxar el territori", com ha remarcat Estrada. L’ampliació de l’aeroport –paralitzada però sense un rebuig clar del Govern–, la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern o l’increment de la inversió en la Fórmula 1 no fan preveure un desenllaç d'acord. Tampoc el fet que s'estigui aparcant la confrontació amb l’Estat que la CUP va posar per escrit en l'acord amb ERC. L'embat més proper és ara per ara el dels pressupostos.

stats