Política 27/02/2018

La CUP impulsa una esmena perquè JxCat i ERC ratifiquin la DUI al Parlament

Els cupaires presenten les seves propostes per modificar la resolució sobre Puigdemont

N.orriols
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera ahir en la roda de premsa en què va traslladar el suport de la formació a les vagues dels sindicats d’ensenyament.

BarcelonaL'aprovació de la resolució que legitima Carles Puigdemont com a president no serà fàcil. Aquesta tarda la CUP ha remès als mitjans de comunicació les esmenes que han presentat a la proposta de Junts per Catalunya, en què reclamen que es reafirmi la declaració d'independència del 27 d'octubre arran del referèndum de l'1-O. El text de la llista del president es limita a reivindicar la figura de Puigdemont com a president abans i després de l'aplicació de l'article 155, a més de constatar que arran de les eleccions del 21-D segueix tenint la majoria per ser investit de nou al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, els cupaires proposen afegir una esmena que diu el següent: "El Parlament es referma i reitera la declaració d'independència i en la proclamació de Catalunya com un estat independent en forma de república, que foren votades i aprovades el 27 d'octubre de 2017. A més, constaten que el Parlament representa la "voluntat" expressada a les eleccions del 21 de desembre però també la del referèndum de l'1 d'octubre. En una altra esmena d'addició planteja que la DUI va restar en el terreny "simbòlic" per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Alhora, els cupaires demanen afegir que el Parlament declara la urgència de la formació d'un nou Govern de forma "sobirana" i el "restabliment" de la República. Fan una crítica profunda al 155 i denuncien la "vulneració de drets fonamentals" a l'estat espanyol. A més, en un altre punt afegeix: "El Parlament denuncia la naturalesa autoritària i antidemocràtica de l'estat espanyol que es fa evident en actuacions impròpies al si dels poders executius com judicials".

Els quatre diputats de la CUP són imprescindibles per superar els vots del PSC, el PP, Ciutadans i els comuns, que en sumen 65.

La decisió, de Torrent

Fonts parlamentàries consultades per l'ARA expliquen que, en la reunió de la mesa d'avui, s'ha acordat que sigui el president del Parlament qui decideixi sobre l'admissió a tràmit de les esmenes dels grups –que podien presentar fins avui a les 14.00. La mesa pot decidir delegar algunes funcions al president del Parlament, com és en aquest cas.

Com que les esmenes de la CUP fan referència al referèndum de l'1-O i a la declaració d'independència, l'oposició probablement posarà objeccions a la tramitació. I els lletrats també poden llançar un avís: l'article 155 impedeix tramitar iniciatives similars a les que van propiciar-ne l'aplicació.

També podrien posar-hi objeccions els processats pel Tribunal Suprem, ja que el jutge Pablo Llarena podria considerar l'aprovació d'aquestes esmenes com una "reiteració delictiva".

stats