La CUP farà canvis a la campanya després de l'avís del seu consell polític

Reguant reivindica el caràcter "descomplexadament assembleari" del partit

i
Q.Bertomeu
2 min
Cup Eulàlia Reguant

La campanya de la CUP a les eleccions catalanes experimentarà canvis, després de que el consell polític del partit aquest dissabte decidís "esmenar" algunes qüestions. Així ho ha explicat aquest diumenge la número tres de la llista, Eulàlia Reguant, que no ha precisat quin abast tindran aquestes modificacions. Reguant ha defensat que aquests canvis s'han de fer perquè la CUP és una formació "desacomplexadament assembleària" on la seva gent "decideix col·lectivament".

El punt de partida de la situació actual és que la CUP va decidir el desembre passat presentar-se a aquestes eleccions amb Guanyem, un pacte que va situar a l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater com a cap de cartell i que no va ser fàcil gestar per la reticències d'alguns sectors cupaires. Algunes de les aportacions que va fer Sabater en els seus primers discursos va ser el fet de proposar que, per primera vegada des que la CUP té representació al Parlament, s'hauria de plantejar entrar en un futur govern. ERC, per exemple, ja fa temps que proposa als cupaires que s'involucrin en la governabilitat catalana des de dins l'executiu. Sabater, a més, ha centrat quasi bé tots els focus de la candidatura, fruit de l'expectativa que genera el seu salt a la política catalana, després del seu pas per l'Ajuntament de Badalona, marcat per la rivalitat amb Xavier García Albiol (PP).

Doncs bé, les alarmes van saltar aquest dissabte amb un dels document aprovats en el consell polític de la CUP que refusa qualsevol possibilitat d'entrar a formar part del proper Govern. "Responsabilitat no vol dir ni entrar en cap govern ni donar-li suport des de fora amb cap pacte d’estabilitat", s'hi pot llegir. Així el consell polític considera que el que hauria de fer la formació amb els seus escons es seguir marcant distàncies amb JxCat i ERC, com ja ha fet en els darrers anys: "Plantar cara als governs de l'austeritat i de les renúncies a nivell nacional". En definitiva, la CUP, conscient que segueix lluny de liderar electoralment l'independentisme, considera que el seu paper ha de seguir sent fer d'oposició al Govern de JxCat i ERC per no delegar aquest funció "únicament en les forces constitucionalistes".

El "mandat col·lectiu"

No és l'única al·lusió crítica dirigida a Sabater i al seu espai polític, Guanyem, que va fer aquest dissabte el consell polític de la CUP. El document també recull, per exemple, un retret al protagonisme que Sabater ha adquirit en la precampanya i reclama que en cedeixi al projecte comú. "Les persones que encapçalen les llistes ho són per mandat col·lectiu", van concloure ahir els cupaires. 

Aquest diumenge Reguant ha fixat posició sobre el tema i ha anunciat els canvis en la campanya, però ha evitat entrar en grans polèmiques. Així, per una banda, ha admès que el document tindrà conseqüències, però per l'altra ha assegurat que no serà un obstacle per seguir treballant per construir "una proposta política que sigui una alternativa" a les polítiques que ha fet la Generalitat en els darrers anys. També ha assegurat que la militància de la CUP es veu "representada" en les llistes que lidera Sabater i en els acords assolits amb Guanyem. I què hi diu Sabater de tot plegat? Per ara guarda silenci. 

stats