Política 05/10/2015

La CUP es manté ferma: ruptura amb Espanya, pla de xoc social i renovació de cares

Malgrat les pressions, la candidatura que encapçala Antonio Baños mantindrà els seus tempos i el seu 'modus operandi'

Sara González
3 min
El candidat de la CUP, Antonio Baños, ahir a Ripollet. La formació de l’esquerra independentista va validar-hi el seu programa.

BarcelonaUn debat de baix a dalt i a un ritme aliè al de la pressió mediàtica. Aquesta és la consigna que marca el 'modus operandi' de la CUP a l'hora de gestionar la negociació amb Junts pel Sí fins a la formació de govern i l'espinosa qüestió de la investidura del futur president. Des de CDC, totes les energies estan centrades que Artur Mas torni a ser president mentre ERC s'ho mira, per ara, des de la barrera. La candidatura d'Antonio Baños, però, vol mantenir la seva pròpia agenda, per molt que el focus polític i mediàtic l'intenti condicionar. És per això que al consell polític celebrat dissabte tres van ser els eixos que van marcar el debat i que corroboren que el seu full de ruta es manté inalterable: la ruptura amb Espanya, el pla de xoc social i, també, la renovació de cares. Aquest, però, serà l'últim tema que pensen posar sobre la taula perquè entenen que, primer, toca parlar de projecte. Això sí, no avalar ningú que representi la política de retallades continua sent la seva aposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb deu diputats, la CUP té la clau per condicionar el futur govern de Catalunya. Van concórrer a les eleccions amb un compromís social i nacional i no estan disposats que, a l'hora de negociar amb Junts pel Sí, un dels seus dos pilars quedi en segon pla. Després de les eleccions del 27-S, les bases de la candidatura van entrar en ebullició per debatre les següents passes a seguir. Durant tota la setmana passada, les assembles territorials van estar analitzant els resultats electorals, unes conclusions que es van posar en comú durant el consell de dissabte. De les conclusions i del ritme de les negociacions, la candidatura no té previst parlar-ne fins dijous, però segons ha pogut saber l'ARA, les pressions a les quals està sent sotmès un partit que ha triplicat els seus suports en tan sols tres anys no alteren el posicionament inicial.

D'entrada, el partit que ara encapçala Baños vol que el nou Parlament expliciti que inicia un procés de desconnexió amb Espanya de forma immediata, una declaració d'intencions que consideren que es pot fer realitat el mateix dia que es constitueixi el Parlament i que s'ha d'acabar traduint també en el fet que les eleccions espanyoles no siguin llegides de nou com un plebiscit del procés sobiranista. La CUP vol que quedi clara la desconnexió amb l'estat espanyol no només des del punt de vista nacional, sinó també social, negant-se a aplicar, per exemple, la llei Wert.

Malgrat que s'hagin decantat clarament per la independència, la CUP tem que CDC tingui, en un moment donat, temptacions de negociar amb Madrid. No només pel que fa a la relació territorial –el govern espanyol sorgit de les eleccions del 20 de desembre podria oferir una reforma de la Constitució–, sinó també en qüestions d'àmbit econòmic, tenint en compte que els convergents han donat suport a iniciatives del govern de Mariano Rajoy com ara la reforma laboral.

I és que el projecte que la CUP posa sobre la taula i que pretén negociar amb Junts pel Sí és el d'un full de ruta que, a més de caminar cap a la independència, sigui clarament d'esquerres i aposti prioritàriament pel rescat social. Una condició que serà irrenunciable a l'hora d'arribar a una entesa. Només quan el projecte estigui acordat –si és que s'aconsegueix arribar a una entesa– la candidatura s'avindrà a parlar de qui ha de ser el president que l'encapçali. Malgrat hagi estat acusada per altres partits d'estar iniciant un gir per facilitar la investidura de Mas, al consell polític de dissabte va tornar a quedar clar que una nova etapa de Catalunya ha d'estar liderada per noves cares. De moment, però, el qui i el com ho deixaran per al final perquè aquest punt candent no solapi el del projecte. Per molt que se'ls pressioni, asseguren, se cenyiran al seu ritme i a la seva agenda.

stats