Política 27/10/2016

La CUP porta a Nou Barris els titellaires que van ser acusats d'enaltir el terrorisme a Madrid

La companyia Títeres Desde Abajo, que encara està pendent de judici, actuarà a la Via Júlia en un espectacle infantil

Jordi Mumbrú
2 min
La CUP porta a Nou Barris els titellaires que van ser acusats d'enaltir el terrorisme a Madrid

BarcelonaTíteres Desde Abajo, la companyia de titelles que va ser acusada i fins i tot empresonada per enaltiment del terrorisme al mes de febrer, actuarà a Nou Barris el proper dilluns a la tarda amb motiu d'una festa per a nens que organitza la CUP a la Via Júlia per celebrar la castanyada. "Representarem una obra infantil que parla sobre la mentida", ha explicat Raúl García, un dels dos titellaires de la companyia. "La mentida també es pot entendre en la seva dimensió política, però en aquesta obra sobretot se centra en la relació d'amistat", ha afegit l'artista en declaracions a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Títeres Desde Abajo ha seguit actuant des del mes de febrer, però la polèmica obra que els va costar 5 dies de presó ja no la representen. "Aquell episodi ens ha fet replantejar moltes coses", reconeix l'artista. La tempesta mediàtica fa mesos que ha desaparegut,però la judicial continua ben viva. La causa que va obrir l'Audiència Nacional al mes de febrer contra els dos joves que representaven a Madrid 'La bruja y Don Cristóbal' es va tancar a finals de juny, entenent que la seva obra no donava suport a ETA. Els càrrecs per enaltiment del terrorisme han caigut, però segons ha explicat García, ara la causa segueix oberta en un jutjat de Madrid, on se'ls acusa d'incitació a l'odi. "Ens demanen entre 1 i 4 anys de presó", ha explicat García.

La detenció dels joves va aixecar una gran polèmica entre els que consideraven que només es tractava d'una sàtira, com les alcaldesses de Madrid i Barcelona, entre altres, i els que entenien que la pancarta que tenien els titelles on es podia llegir "Gora Alka-ETA" [Visca Al-Qaida-ETA] era enaltiment del terrorisme. Es van arribar a celebrar concentracions per demanar-ne la llibertat.

Alba Sanjurjo, de la CUP Nou Barris, ha argumentat per què els han volgut contractar a ells: "És una manera de solidaritzar-nos amb la repressió que han patit i de denunciar que és absurd criminalitzar la cultura al carrer". Sanjurjo ha defensat també els actes culturals al carrer com una manera de "recuperar espais".

La companyia segueix treballant a l'espera que es resolgui la causa judicial. "Nosaltres acostumen a actuar en espais llibertaris, tot i que també ens truca molta gent que no és tant afí", ha explicat García, que ha recordat que l'últim cop que van actuar a Catalunya va ser per a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, governat pel PSC.

stats