Política 04/10/2017

La CUP veu "obligatòria" la proclamació d'independència dilluns encara que hi hagi detencions prèvies

Els anticapitalistes assumeixen que l'Estat aplicarà l'article 155 per intervenir la Generalitat

Aleix Moldes
3 min
1-O: votant a Reina Violant a Gràcia

BarcelonaEl sí va guanyar per gairebé el 90% dels vots en el referèndum de l'1 d'octubre. A l'espera dels resultats definitius, tant el Govern com la CUP avalen la legitimitat de la votació, malgrat les irregularitats que es van produir durant tot el dia, com a conseqüència de la repressió policial. Per això, els anticapitalistes exigeixen que dilluns dia 9 d'octubre el Parlament proclami la independència de Catalunya i comenci a exercir-la de forma immediata, fins i tot encara que l'Estat hagi intervingut la Generalitat o hagi detingut el president, els membres del govern i els diputats independentistes.

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, i el diputat Benet Salellas han assenyalat que dilluns el Parlament ha de declarar la independència "obligatòriament", en compliment de la llei del referèndum, i que la llei de transitorietat s'ha d'aplicar sense demora. Fonts cupaires afirmen que seria una "farsa" que JxSí pretengués aprovar una declaració que diferís uns mesos l'entrada en vigor de la independència. Aquesta és precisament una de les opcions que té sobre la taula el Govern i que part dels comuns li reclama per poder continuar caminant plegats durant els propers mesos.

"Estem preparats per entomar aquest escenari (detencions i inhabilitacions) si al final es dona el cas. I diem que aixì, en cap cas, aturarà la declaració d'independència de dilluns dia 9", ha remarcat Boya. La CUP i JxSí han plantejat una compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dilluns però encara no han explicat com es concretarà la DUI. De fet, hi ha qui parla d'una declaració del Parlament (sense especificar si la faria la presidenta, Carme Forcadell, la Mesa o, fins i tot, Puigdemont) i qui parla d'una votació per avalar la DUI, malgrat que la llei del referèndum remarca que l'1-O era "vinculant". Fonts properes a la CUP asseguren que els anticapitalistes acceptaran qualsevol format sempre que quedi clar que la independència es comença a exercir des del primer dia.

De cara a dilluns, Boya i Salellas han fet una crida a la mobilització massiva davant les portes del Parlament perquè la ciutadania es mobilitzi a favor de la creació de la nova república catalana.

D'altra banda, els cupaires han reclamat al Govern que reactivi la Sindicatura Electoral perquè siguin els seus cinc membres escollits pel Parlament els que validin l'escrutini final de l'1-O. La Sindicatura Electoral, com totes les sindicatures territorials, es van dissoldre el passat 23 de setembre per evitar fer front a les multes imposades pel Tribunal Constitucional. En prescindir de la Sindicatura, el Govern va renunciar a l'àrbitre del referèndum i va deixar de complir una part de la llei aprovada pel Parlament.

"Tortura i càstig col·lectiu"

Abans d'entrar a parlar dels efectes polítics del referèndum, els cupaires han volgut remarcar la indignació vers l'actuació de les forces policials espanyoles durant la jornada de diumenge. Salellas ha subratllat que no creuen que fos cap error sinó una "estratègia de càstig col·lectiu cap a la ciutadania de Catalunya", a la que el diputat anticapitalista s'ha referit com "tortura".

"Una estratègia absolutament autoritària i feixistoide contra la població de Catalunya", ha insistit Salellas, que ha denunciat públicament el paper dels jutges i fiscals que, "ni tan sols han decidit investigar d'ofici les agressions". La CUP també s'ha solidaritzat amb el major dels Mossos, Josep Llluís Trapero, la intendent del cos Teresa Laplana, i els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, a qui l'Audiència Nacional ha citat a declarar com a investigats en un delicte de sedició.

stats