Política 10/12/2020

La CUP i Guanyem acosten posicions perquè Dolors Sabater sigui la cap de llista el 14-F en una coalició

La militància de les dues formacions valorarà ara les bases del possible acord electoral

Xavi Tedó
3 min
Dolors Sabater impulsa un Guanyem Catalunya per presentar-se a les eleccions al Parlament

BarcelonaPassos endavant de la CUP i Guanyem per sumar esforços de cara a les eleccions del 14 de febrer. Les dues formacions sotmetran a la militància les bases d'un acord que podria situar l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater com a cap de llista de la candidatura cupaire als comicis al Parlament, ja sigui incorporant la seva plataforma com una organització més de la candidatura o com a resultat d'una coalició entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que es portarà a votació entre les bases de la CUP, a la qual ha tingut accés l'ARA, preveu que Sabater sigui la presidenciable, mentre que la resta de caps de llista a les altres tres circumscripcions ho serien de la CUP, per posar en relleu la pluralitat de la llista. Una pluralitat que també es veuria reflectida amb el nom de la candidatura perquè es vol crear "una imatge diferenciada, que mantingui la identificació corporativa de la CUP, però que transmeti que hi ha un projecte nou i més ampli". En aquest sentit, es combinaran, segons la proposta que hi ha sobre la taula, "els dos colors corporatius de la CUP i de Guanyem –groc i rosa– i els logos i elements corporatius corresponents".

Les dues parts han acostat aquestes posicions després que les negociacions s'encallessin al voltant del paper que hauria de tenir cadascuna a l'acord electoral. La clau de volta de les negociacions és el paper de Guanyem en la candidatura perquè la plataforma de Sabater defensa entrar-hi com a coalició, però sectors de la CUP, representats per Endavant, advoquen perquè ho faci com una organització més. El document a votació per part de la CUP no defineix quin serà el format final de la candidatura, tot i que parla de coalició en algun punt. Fonts que participen en les converses admeten que "aquest punt no està tancat", però estan convençuts que "la coalició se segellarà per fer possible l'entesa".

De fet, el document dels cupaires estableix la configuració d'un "espai bilateral" entre Guanyem i la CUP, "que es reunirà de forma periòdica", per fer "seguiment de la candidatura, vetllant pel respecte als acords comunament acceptats i salvaguardar l’interès general", per "anticipar-se als possibles dissensos en el marc de la candidatura". La inclusió d'aquest apartat reflecteix que el paper de Guanyem no serà el d'una organització més perquè rebria un tracte diferenciat del que reben altres actors dins la CUP, com Arran, Lluita Internacionalista o el Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC).

A més, en els casos que no sigui possible arribar a consensos, el text estableix que es procedirà a votació "per majoria simple (més vots a favor que en contra) i s’habilitaran mecanismes per mostrar els dissensos com ara manifestos públics o exercir la votació al Parlament reflectint la pluralitat de les opcions", cosa que obre la porta a poder votar de forma diferent. "Els desacords que sorgeixin entre els partits de la coalició i que afecten l’actuació política es plantejaran en els òrgans corresponents prèviament a la seva manifestació pública", afegeix el text parlant ara ja de forma explícita de coalició.

Negociacions obertes

Les conclusions sobre l'estat de les converses són lleugerament diferents a una banda i l'altra. Segons ha avançat Europa Press i ha confirmat l'ARA, fonts cupaires mantenen que el secretariat nacional de la formació ha tancat un preacord amb Guanyem, mentre que des de l'espai de Sabater s'han limitat a afirmar en un comunicat que els pròxims dies es debatran "les bases per seguir treballant en la construcció d’un acord polític".

Es tractaria d'una qüestió de matisos, ja que, segons la CUP, aquest preacord també haurà de ser ratificat per la seva militància, que durant aquest dijous i divendres debatrà en assemblees interterritorials un document amb els temes del pacte. El consell polític extraordinari que els anticapitalistes celebraran dissabte l'hauria de ratificar. Fonts de la formació anticapitalista citades per Europa Press, això sí, afirmen que la líder de Guanyem "es dibuixa com a candidata a la presidència", encara que no descarten altres opcions.

Des de Guanyem només assenyalen que "del resultat d’aquestes negociacions se n'espera l'obertura d'un espai polític amb la voluntat de generar una candidatura àmplia", amb "l'objectiu d'aglutinar diverses sensibilitats per forçar un canvi de govern a la Generalitat" i "encetar un nou cicle polític". Els de Dolors Sabater, amb tot, lamenten que no s’hagi arribat a temps d'incloure altres organitzacions, en referència a Anticapitalistes i Comunistes de Catalunya, que van abandonar les converses perquè no haurien acceptat els llocs que se’ls oferia a la llista.

La voluntat dels dos actors és traslladar aquests acords a les pròximes eleccions municipals. En aquest sentit, el text dels cupaires remarca que "es treballarà per la construcció de candidatures àmplies" per a les eleccions municipals del 2023, amb la incorporació d'altres formacions, "respectant la diversitat i l’autonomia" de cada una de les llistes locals per construir "un espai plural". Aquest espai bilateral formularà propostes per a les eleccions municipals i es compromet a fer un congrés a la tardor del 2021 per definir el seu projecte municipalista.

stats