Política 24/05/2016

L'oposició carrega contra uns pressupostos que titllen de "continuistes" i "poc socials"

La CUP obvia els comptes i centra el focus en l'actuació policial a Gràcia

Sara González / Oriol March
5 min
Vuit dels deu diputats de la CUP, en roda de premsa al Parlament

BarcelonaQue els pressupostos augmenten la despesa social i que aquest increment és "molt superior" als 270 milions del pla de xoc acordat amb la CUP ha estat el leitmotiv de la presentació dels pressupostos que ha fet aquest dimarts el vicepresident català i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. L'objectiu del Govern es seduir la CUP, el seu soci prioritari, però el grup de l'esquerra anticapitalista ha esquivat fer la valoració dels pressupostos i ha centrat la seva intervenció únicament en l'actuació policial de dilluns a Gràcia. La resta dels partits de l'oposició, per la seva banda, han avançat ja que presentaran esmena a la totalitat i han carregat contra els pressupostos perquè consideren que són "continuistes" i no es caracteritzen per un autèntic gir social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP no en vol parlar

"Parlar de pressupostos no és pertinent quan s’ha produït una actuació policial com la d’ahir". Amb aquesta afirmació de la diputada Mireia Vehí la CUP ha deixat a un costat la valoració dels pressupostos i ha centrat el focus en el desallotjament del Banc Expropiat de Gràciaa diputada anticapitalista Eulàlia Reguant ha plantat aquest matí el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, i no hagi assistit a la reunió que ha fet amb els grups parlamentaris per presentar els pressupostos de la Generalitat de 2016.

Reguant sí ha recollit de mans del vicepresident de Junqueras el llapis de memòria amb el projecte de llei de pressupostos pel 2016, però la CUP ha decidit no assistir a la reunió amb els grups com a protesta per "la brutal agressió" que considera que van protagonitzar els Mossos d’Esquadra la passada nit de dilluns al barri barceloní de Gràcia, després del desallotjament del Banc Expropiat. A més, el soci prioritari del Govern ha subratllat que tampoc ha tingut temps de fer la valoració dels comptes perquè els han rebut aquest mateix matí i han avisat que la faran quan hagin pogut analitzar-los amb deteniment.

Així doncs, Vehí ha lamentat l’ús de la "violència policial" per resoldre un conflicte polític i ha exhibit fotos de persones presumptament ferides per armes que disparen projectils de foam. Per aquest motiu, la CUP ha demanat, un cop més, la dissolució de la Brimo i també la dimissió del director general de la policia, Albert Batlle.

Junts pel Sí, "optimista" sobre la negociació

Roger Torrent, portaveu parlamentari adjunt de Junts pel Sí, ha assegurat que la negociació en base als comptes començarà "els propers dies" amb la CUP, i ha assegurat que és "optimista" al voltant de les converses. "No serà una negociació fàcil", ha apuntat Torrent, que no ha descartat que altres grups, a banda de la CUP, ajudin a aprovar els comptes. "Espero que tinguem el suport d'altres grups que tinguin sensibilitat social", ha assenyalat.

CSQP denuncia que els comptes són "continuistes i escassament socials"

Desmuntar la idea que aquests són els pressupostos més socials dels darrers anys -malgrat que Junqueras ha afirmat que s’hi destinen 874,3 milions més- ha estat el principal objectiu de Catalunya Sí que es Pot. El portaveu de la confluència d’esquerres, Joan Coscubiela, ha carregat contra el projecte de llei i ha titllat els pressupostos de "continuistes" i "escassament socials" perquè disminueix en 2.276 milions d’euros la despesa en salut, ensenyament, promoció i protecció social respecte els pressupostos del 2010, els últims aprovats pel tripartit d’esquerres.

"Són els pressupostos de Mas sense Mas", ha etzibat Coscubiela, que encara ha afegit que Junqueras ha fet de "Montoro català" i ha fet un "veritable màster de màrqueting immobiliari". El portaveu de Catalunya Sí que es Pot ha subratllat que els comptes "no tenen credibilitat" ni en la matèria d’ingressos ni en la de despeses perquè es compara la despesa del 2016 amb el pressupost inicial del 2015 i no amb la liquidació efectiva de l’any passat. A més, ha recordat que el capítol de despeses tindrà incidència només durant "quatre o cinc mesos" perquè els pressupostos no entraran en vigor fins almenys l’agost i fins ara s’ha aplicat la pròrroga pressupostària de l’any passat.

Coscubiela també ha negat que aquests siguin uns pressupostos "al servei de la desconnexió" i de la creació d'un nou Estat perquè també renuncien a tenir una política fiscal "nova i diferenciada". En aquest sentit, ha recordat que no s'afronta una reforma de l'IRPF per augmentar la recaptació ni la reforma de l'impost de successions. El dirigent ecosocialista ha assegurat que no només no plantegen la construcció d'estructures d'estat sinó que tampoc aprofiten les capacitats que dóna l'estat autonòmic. Per tot això, ha anunciat que presentaran una esmena a la totalitat.

El PSC veu "imperdonable" l'actuació d'ERC

Seguint la mateixa línia que Catalunya Sí que es Pot, el PSC també ha denunciat que aquests no són els pressupostos més socials perquè es destinen 2.557 milions menys en despesa social respecte el 2010 -la xifra balla respecte la que ha calculat CSQP-. "Són uns pressupostos insensibles, continuistes amb els de Mas, resignats i desobedients amb el mandat del Parlament", ha lamentat la portaveu del PSC, Eva Granados. La dirigent socialista ha subratllat especialment que és "injust, imperdonable i incomprensible" tenint en compte que el Govern està format per una coalició en la qual hi ha ERC.

Granados ha criticat també que els comptes no fan el "gir social" que esperaven i que, per exemple, no s’incorporen dotacions pressupostàries per complir amb les resolucions aprovades en el ple de pobresa. Ha insistit, a més, que el Govern renuncia a instaurar una política fiscal que recapti més ingressos a partir d’augmentar els impostos a aquells que han patit menys les conseqüències de la crisi. La diputada del PSC Alícia Romero, a més, ha afegit que es tracta d’uns comptes que no tenen "empremta d’ERC" enlloc.

C's només hi voluntat d'acontentar la CUP

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assenyalat que els comptes elaborats per Junqueras i l'equip econòmic del Govern només busquen "acontentar" la CUP, i ha posat de manifest que els gestos no han servit de res, perquè l'esquerra anticapitalista ni tan sols ha volgut assistir a l'entrega arran de les operacions dels Mossos d'ahir a la nit a Gràcia. "La dependència [de la CUP] d'un partit que no respecta els acords signats ens dóna una perspectiva de poca estabilitat i confiança", ha apuntat Carrizosa, que ha apuntat que l'únic objectiu polític dels números és arribar a la independència.

"Són uns pressupostos electoralistes", ha assegurat el portaveu parlamentari de Ciutadans, que s'ha preguntat: "Quin sentit té dedicar una partida més gran a la Hisenda si no és construir una estructura d'estat?". Carrizosa ha apuntat que els liberals presentaran una esmena a la totalitat als comptes

Millo es felicita per les mesures del PP

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha vinculat l'augment en despesa social a la "millora del context econòmic provocat per les mesures del govern d'Espanya". "Els 850 milions d'euros d'estalvi en el pagament d'interessos [pel fons de liquiditat autonòmica (FLA)] també és per la bona marxa de l'economia espanyola", ha ressaltat Millo, que ha apuntat que "sense aquesta baixada de tipus d'interès, a Catalunya no es pdoria presentar un pressupost amb més despesa social". "El 97% d'increment de despesa social està vinculat a això", ha reivindicat.

"La fiabilitat de la política econòmica del govern d'Espanya permet que ens beneficiem de les millores de la despesa social", ha reivindicat el portaveu parlamentari del PP, que ha considerat que es poden estar "falsejant realitats". "Tenim la convicció que no hi ha hagut cap esforç per reduir la pressió fiscal, i hi ha partides –impost dels dipòsits bancaris, de pisos buits i per l'ADSL– que estan sobredimensionades", ha apuntat Millo, que ha carregat per la despesa adjudicada a la Hisenda catalana. "No està justificat", ha considerat.

"El departament d'Afers Suspesos [en referència a Exteriors] puja un 48% el seu pressupost", ha constatat el portaveu parlamentari del PP, que tampoc ha volgut entrar en "molts detalls". "Els comptes desaprofiten l'oportunitat de les reformes del govern d'Espanya per reduir la pressió fiscal", ha ressaltat, al mateix temps que carregava contra les partides "injustificades" relacionades amb el procés sobiranista. Millo no ha volgut valorar encara si el PP durà al Consell de Garanties Estatutàries les despeses vinculades a la desconnexió. "Sí que presentarem, òbviament, esmena a la totalitat", ha avançat.

stats