Política10/03/2014

La CUP renuncia a l’Eurocambra amb retrets cap a l’“opaca” UE

Roger Mateos

BarcelonaPer un marge estret de vots, el prop de mig centenar de membres del consell polític de la CUP van decidir ahir renunciar a concórrer a les eleccions europees. La votació de l’òrgan de decisió de la CUP, format per representants de les onze agrupacions territorials i reunit ahir a Cervera, venia precedida d’una intensa discussió interna en les setmanes anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquest període, la formació de l’esquerra independentista havia distribuït entre la militància dos argumentaris interns, un amb els pros d’afrontar la cita europea i l’altre amb els contres, per fomentar així el debat. En aquests textos -avançats per l’ARA la setmana passada-, la mateixa organització ja admetia que el dilema del 25-M els dividia “fortament”. I així ho reflectien, segons fonts de la CUP, els resultats de la votació: 24 vots en contra de presentar candidatura, 21 a favor i una abstenció.

Cargando
No hay anuncios

Un cop presa la decisió, la CUP va justificar-se amb un pronunciament directe contra la Unió Europea, que descrivia com “un espai antidemocràtic que imposa la privatització dels serveis públics, la dictadura del deute i la preservació dels interessos de capital i dels estats”. En vista del creixent “descrèdit” del club comunitari, la CUP havia optat per renunciar a les eleccions a l’Eurocambra, “per denunciar aquest sistema opac i antidemocràtic”.

Campanya en preparació

Cargando
No hay anuncios

El fet de no participar en els comicis del maig porta afegit el risc de quedar bandejat del debat polític durant les pròximes setmanes. Per evitar-ho, segons les diverses fonts consultades, la CUP prepara una campanya política paral·lela per denunciar el funcionament i l’essència de la Unió Europea. La formació acabarà de planificar-ne pròximament els continguts.

Encara està per decidir també si opta per donar suport explícit extern -com ha fet en anteriors conteses electorals- a la candidatura europea de l’esquerra abertzale o aquest cop adopta un perfil més discret. No a tothom dins de la formació assembleària catalana va deixar indiferent el flirteig que durant setmanes va permetre especular amb una llista conjunta de Bildu -tradicional aliat de la CUP- amb ERC.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, l’entesa entre Bildu i els d’Oriol Junqueras no va cristal·litzar. Però d’aquí a finals de mes encara pot haver-hi novetats. Solidaritat Catalana per la Independència, la formació dels exdiputats Uriel Bertran i Alfons López Tena, decidirà en una consulta interna -el 15 o el 22 de març- si el dia de les europees es queda a casa, presenta candidatura pròpia o bé s’uneix a la llista de Bildu i torna a fer-se visible en el mapa polític català.