Política 17/06/2015

Cisma a CiU: els consellers d'Unió sortiran del Govern

La vicepresidenta Joana Ortega deixa la política, segons ha pogut saber l'ARA. Espadaler assegura que la federació amb CDC no es trenca

R. Mateos / O. March
3 min
Els consellers Ramon Espadaler i Joana Ortega, arribant a la reunió de la cúpula d'Unió. / TONI ALBIR / EFE

BarcelonaJa ha acabat la reunió de l'executiva d'Unió Democràtica que ha de decidir el futur del partit. Segons ha pogut confirmar l'ARA, els consellers d'Unió abandonaran el Govern. Són Ramon Espadaler, conseller d'Interior; Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura; i Joana Ortega, vicepresidenta i consellera de Governació. Ortega, de fet, deixa la política, segons les fonts consultades. La decisió ja ha estat traslladada a Mas. "No trenquem la federació", ha indicat Espadaler. "No forma part de la nostra voluntat", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un exercici de coherència", ha apuntat Espadaler, secretari general d'Unió, en roda de premsa. El dirigent democristià ha apuntat que Unió "garantirà" l'estabilitat parlamentària del Govern i dels grups municipals que s'han constituït fa tan sols dues setmanes. La decisió afecta tots els càrrecs públics que Unió té a l'executiu.

"Si la legislatura va més enllà, el suport parlamentari està més que garantit. Se'ns ha obligat a prendre una decisió en tres dies. La decisió no és trencar la federació, és ser coherents", ha apuntat Espadaler. La decisió de deixar el Govern s'ha pres per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions. El secretari general ha assegurat que no li han agradat les "formes" amb què CDC ha plantejat un "ultimàtum".

"Hi ha una voluntat de no malmetre una eina que ha estat útil. Hi ha espais a compartir, molt especialment en l'àmbit municipal", ha considerat Espadaler. "He apreciat voluntat de les dues parts de no trencar", ha assenyalat el secretari general d'Unió.

Tensió amb els crítics

En aquesta reunió s'hi han trobat les dues ànimes del partit: el sector oficialista –encapçalat pel president del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida, i pel secretari general del partit, Ramon Espadaler–, i també el sector renovador, liderat per Antoni Castellà, que plantejarà una proposta per adherir-se al full de ruta independentista que ja han acordat CDC, ERC i les entitats civils, amb qui s'ha reunit aquest matí. Duran ja ha marxat de la seu del partit, quan passaven pocs minuts de les cinc.

Tot i la fractura en el si d'Unió, Espadaler està "convençut" que cap dels dirigents del partit, ni tan sols els crítics, "desitja ni fa res perquè el partit s'acosti cap a un trencament". "No pressuposo la voluntat de trencament en ningú", ha subratllat. Segons Espadaler, Unió representa un espai del catalanisme polític en què hi ha expressions diverses sobre quin ha de ser l'horitzó nacional de Catalunya, que van del sí-sí al sí-no o el sí "expectant" sense excloure la independència.

La reunió ha començat cap a les dues del migdia a la seu nacional d'Unió. Sobre la taula hi havia l'ultimàtum que CDC ha enviat a Unió per sumar-se a una llista per la independència de cara a les eleccions plebiscitàries del 27-S. Segons ha explicat avui l'ARA, amb tota probabilitat el comitè de govern d'Unió rebutjarà aquest ultimàtum, i obrirà la porta a la ruptura de la federació.

Un dels primers d'arribar ha estat Manuel Silva, molt proper a Duran. També hi eren Joana Ortega, Ramon Espadaler, Joan Cañada, mà dreta d'Ortega i organitzador de la logística del 9-N, Josep Sánchez Llibre, o Maria Assumpció Laïlla, diputada de CiU i un dels noms del sector independentista.

En un primer moment estava previst que la reunió durés fins a dos quarts de cinc de la tarda, hora en què hi havia prevista una roda de premsa a la seu del carrer Nàpols. Finalment, però, s'ha allargat una hora més.

stats