CRISI A PXC
Política 09/02/2014

La cúpula de Plataforma per Catalunya fa fora Anglada

Roger Tugas
2 min
Anglada, amb passat franquista, ha protagonitzat incidents xenòfobs al capdavant de PxC.

BarcelonaL'històric líder i fundador de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, ja no presideix la formació xenòfoba. Ho va decidir inesperadament ahir la direcció en una reunió en què el regidor de Vic no va poder assistir. En un comunicat, la cúpula argumentava la decisió per "deficiències en la gestió", tot i que prefereix no concretar-les fins demà. El fins ara vicepresident, l'empresari Xavier Simó, el rellevarà fins al congrés que tindrà lloc la tardor del 2015, tot i que els poders executius recauran en el secretari general, Robert Hernando, regidor d'Igualada, segons va detallar PxC en un comunicat que també avançava que el nou equip es reafirma en l'ideari del partit però espera "un canvi en les formes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant aquesta sorprenent destitució, Anglada va denunciar a Efe que no se li va permetre donar explicacions i que Hernando, un regidor de l'Hospitalet i un altre de Sant Boi de Llobregat haurien tramat "un complot" contra ell. El regidor xenòfob, a més, creu que la nova direcció de PxC pretén donar a la formació un "vessant més espanyolista", tot i que ha avançat que no es resignarà i plantarà cara per recuperar la presidència del partit. Ho haurà de fer, però, amb menys eines a les xarxes socials, ja que la cúpula del partit hauria suspès el seu compte de Twitter i el seu blog.

La decisió presa per la formació ultra no es començarà a esclarir fins als pròxims dies, tot i que el periodista expert en moviments d'extrema dreta i xenòfobs Xavier Rius va aportar alguns detalls a la seva web poques hores després que la decisió es fes pública. Segons explica, les últimes setmanes s'havien intensificat les baixes a PxC i, de fet, 16 dels 67 regidors que el partit va obtenir el 2011 ja han estripat el carnet tot i mantenir les actes com a no adscrits. Els motius del descontentament intern, a què han donat resposta finalment dirigents metropolitans, serien les incoherències i les excentricitats d'Anglada, però també la seva gestió econòmica. Són les "deficiències en la gestió" denunciades en el comunicat oficial.

Segons les informacions de Xavier Rius, el fins ara líder xenòfob exigia "rebre les assignacions econòmiques dels regidors d'arreu de Catalunya", i fins i tot reclamava "a futurs caps de llista pagar per anticipat a PxC uns milers d'euros". Mentrestant, Anglada "es quedava durant més de dos anys la major part de les assignacions que cobren els regidors com a membres de l'oposició dels seus ajuntaments". La gota que hauria fet vessar el got, segons el periodista, és que el regidor hauria anat difonent que havia cobrat els 80.000 euros de subvenció estatal abonada després de l'èxit electoral de les últimes eleccions municipals "i que amb aquests diners, segons denunciaven membres de PxC, Anglada deia que es compraria un segon Mercedes".

PxC no sap si anirà a les europees

Una de les primeres decisions que haurà de prendre el nou equip directiu de PxC és si dóna suport o s'uneix a alguna candidatura a les europees. Segons Rius, aquest és l'únic partit ultra amb els 50 avals de càrrecs públics requerits per registrar una candidatura, tot i que Anglada no hi mostrava interès.

stats