POLÍTICA
Política 28/09/2012

La cúpula del PSC rebaixa els avals i facilita que Tura disputi la candidatura a Navarro

L'executiva de la formació socialista evita proposar un candidat per no interferir en la votació d'un consell nacional més dividit que mai

Sara González
2 min
LA DIRECCIÓ 
 Núria Marín, Daniel Fernández i Pere Navarro, líder del PSC.

BarcelonaEl PSC ha confirmat que no hi haurà primàries per triar vel seu candidat, però davant la pressió del sector crític ha optat per dissenyar una normativa d'urgència per facilitar que qui vulgui ser candidat pugui competir amb Pere Navarro en una votació que quedarà en mans dels 430 membres del consell nacional, que es reunirà diumenge. L'executiva del PSC ha decidit aquest divendres rebaixar del 15% al 10% del consell nacional el número d'avals necessaris per poder optar a ser candidat de la formació a les eleccions del 25 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la cúpula socialista facilita que la diputada i exconsellera Montserrat Tura -i qualsevol altre dirigent que ho vulgui- pugui optar a ser candidata, ja que necessitarà 43 avals per disputar el cap de cartell a Navarro. L'executiva del partit ha decidit, a més, no proposar cap candidat per evitar interferir en la votació que ha de fer un consell nacional més dividit que mai. És la primera vegada que una executiva no fa una proposta de candidat al consell nacional i, a més, sempre hi ha hagut un únic candidat. D'aquesta manera, el PSC evita les crítiques internes que li haurien plogut si hagués nomenat directament Pere Navarro sense cap mena de procés participatiu, com havia promès.

El que sí ha decidit l'executiva és que el secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, sigui el cap de la campanya electoral. Fernández ha avançat que la campanya es centrarà en “defensar la gent que està patint les conseqüències de la crisi” i un model de país que es basi en una “Catalunya unida i una Espanya federal”. La proposta dels socialistes catalans insistirà en una reforma de la Constitució per “avançar sense trencar el país internament”. Segons Fernández, es tracta de les eleccions “més obertes de la història del nostre autogovern”.

El secretari d'Organització ha explicat que si bé el partit estava treballant en l'elaboració d'un reglament de primàries obertes, l'avançament electoral fa “materialment impossible la seva celebració”, però ha insistit que aquest format segueix sent un “compromís viu” del PSC. De fet, ha assegurat que després del 25-N el partit seguirà treballant en aquest mecanisme que també serà aplicable a l'elecció dels candidats a alcalde.

stats