GOVERN ESPANYOLS
Política 10/01/2011

Salgado descarta la proposta perquè les hipoteques es puguin cancel·lar lliurant les claus del pis

ICV-EUiA i Esquerra volen que el Parlament català plantegi la mesura al Congrés, mentre que SI vol una llei catalana que garanteixi aquesta possibilitat, coneguda com a 'dació'

Redacció
2 min
La vicepresidenta Salgado defensa les entitats financeres.

BarcelonaLa vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha descartat aquest dilluns la possibilitat d'aplicar a l'Estat la formula que funciona als Estats Units i a diversos països europeus i que permet que els propietaris d'un habitatge puguin cancel·lar la seva hipoteca lliurant les claus al banc. ICV-EUiA i Esquerra defensaran les seves respectives propostes al Parlament perquè la cambra catalana traslladi al Congrés una reforma de la llei hipotecària, mentre que Solidaritat Catalana proposarà una llei catalana específica que permeti aquesta fórmula, que es coneix com a 'dació'. Tanmateix, segons Salgado, és “difícil” que una mesura d'aquestes característiques es posi en marxa a l'Estat perquè posaria en risc la fortalesa del sector financer, que segons ha afirmat és “la base” de la recuperació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta ja ha topat anteriorment amb l'oposició del PSOE al Congrés, tot i que, en aquesta ocasió, ICV-EUiA i Esquerra la presentaran al Parlament per dotar-la de més legitimitat i força acompanyada d'altres mesures paral·leles. En el cas dels ecosocialistes, aquests volen imposar una limitació de les hipoteques al 30% dels ingressos de la persona que la sol·licita i per un període màxim de 30 anys, buscar fórmules amb la col·laboració de les administracions per convertir en contractes de lloguer vitalici les hipoteques que no es poden assumir o permetre als jutges demorar el desallotjament de les famílies dels pisos embargats. Per la seva banda, Esquerra propugna l'eliminació de les clàusules que fixen un mínim d'interessos a pagar independentment de l'evolució de l'euribor. Durant el debat d'investidura d'Artur Mas, el nou president es va mostrar obert a discutir aquestes propostes i Ciutadans també s'hi va mostrar favorable.

Segons Salgado la mesura no es podria posar en marxa perquè “els bancs han proporcionat crèdit a unes determinades condicions, garanties i quantitat que en molts casos supera el valor que en aquests moments tenen aquests habitatges”, i tot i que les entitats “haurien d'haver estat més prudents”, a l'hora de concedir segons quines hipoteques, tothom hauria “hagut de ser més prudent a l'hora de pensar” si tenia “possibilitats de pagar aquest crèdit en el futur”.

stats