Tribunals

David Madí, condemnat a 14 mesos de presó per frau

La jutge, que també li imposa una multa de 219.750 euros, li atribueix la participació en una trama de factures falses

ARA
2 min
David Madí en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL’ex alt càrrec de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i ex mà dreta d’Artur Mas David Madí ha estat condemnat a 14 mesos de presó per un delicte contra la hisenda pública i un altre de falsedat documental, segons ha avançat aquest dimarts El Periódico i han confirmat a l’ARA fonts de la defensa, que han avançat que recorreran la sentència. El veredicte, que també imposa a Madí una multa per valor de 219.750 euros, atribueix a l’empresari la participació en una trama de factures falses vinculada a la productora audiovisual Triacom, investigada pel cas del 3% de finançament irregular de Convergència. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La titular del jutjat penal número 1 de Barcelona també ha condemnat cinc persones més a penes que oscil·len entre els 8 i els 14 mesos de presó, entre les quals l’administrador de Triacom i exgerent de TV3 Oriol Carbó i l’empresari Juan Manuel Parra. Al judici el fiscal va subratllar que Carbó –al voltant del qual sospitava que girava el presumpte entramat de factures falses– havia reconegut els fets. També durant el judici, la Fiscalia de Delictes Econòmics va demanar dos anys de presó per a Madí al no considerar creïble la seva versió que les factures que va girar a Carbó es corresponien amb treballs reals per serveis de “consultoria estratègica”. A més, un dels pèrits citats va afirmar que els empresaris van voler crear una “ficció” d’operacions no realitzades amb factures cobrades efectivament, i va advertir que, quan es vol “generar una aparença” d’aquesta mena, hi ha aspectes que “desquadren”. Un dels exemples que es van posar va ser que una factura d’una de les empreses de Madí recollia un servei prestat tres mesos abans que es constituís la societat.

Investigat en el cas Volhov

Madí va ser un dels homes de confiança de l’expresident Mas fins que el desembre del 2010, just quan CiU tornava a la Generalitat, va decidir fer el salt a l’empresa privada. Tot i això no ha estat mai desvinculat de la política. Per exemple va tenir un paper destacat, al costat d’altres persones, entre bastidors de l’organització del referèndum del 2017. A Madí, que recentment ha marxat d’Aigües de Catalunya–tal com va avançar l’ARA–, també se l’investiga en el marc del cas Volhov.

stats