Política 17/11/2020

El jutge del 3% i els papers de Bárcenas abandonarà l'Audiència Nacional per fer el salt a la justícia europea

Les causes que portava fins ara hauran de passar a noves mans

Ara
2 min
El jutge José de la Mata, en una imatge d'arxiu.

MadridEl titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, un dels jutges clau en les investigacions per corrupció, abandonarà l'Audiència Nacional per incorporar-se com a membre d'Espanya a l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial Penal Eurojust, amb seu a la Haia. Ho ha aprovat aquest dimarts el consell de ministres després que fos el candidat escollit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. Es tracta del magistrat que ha instruït una de les parts pendents del cas Gürtel i el patrimoni de la família Pujol, ja vistos per a judici, mentre que fins ara també ha portat el cas del 3% i dels papers de Bárcenas, que passaran temporalment a mans del jutge central d'instrucció número 1, Santiago Pedraz, a l'espera que es designi un substitut, ja que la plaça a l'Eurojust és per a cinc anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat la "gran experiència professional" de De la Mata, que ha treballat en tot tipus d'òrgans judicials –porta cinc anys instruint a l'Audiència Nacional– i també ha sigut lletrat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional. També va ser director general de Modernització de la Justícia durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. La designació es produeix després de fracassar en l'intent d'aconseguir una plaça a la sala penal del Tribunal Suprem, ja que el CGPJ va designar un company seu a l'Audiència Nacional, Ángel Hurtado.

A més de tancar la instrucció del cas del patrimoni de la família Pujol i de part de la trama Gürtel, els últims dies De la Mata també ha tancat la investigació d'altres causes pendents com la del Campus de la Justícia de Madrid –en què proposa jutjar un exconseller d'Esperanza Aguirre– o les causes derivades del suborn a funcionaris algerians –en la qual proposa jutjar l'exambaixador Gustavo de Arístegui i l'exdiputat del PP Gómez de la Serna.

La missió d'Eurojust és la coordinació i col·laboració amb els vint-i-set països de la Unió Europea en la lluita contra el terrorisme i la delinqüència organitzada. Cada estat membre de la UE disposa d'un membre i d'un adjunt a aquest organisme, que en aquest cas tornarà a ser el fiscal Jorge Spina, amb una dilatada experiència en aquest organisme.

stats