ANÀLISI
Política 31/08/2016

Debat d’investidura o política-ficció?

La compareixença de Mariano Rajoy al Congrés a les quatre de la tarda va resultar televisivament narcòtica

i
Mònica Planas
2 min
Vista general de l’hemicicle durant la intervenció del president Mariano Rajoy.

PeriodistaLa compareixença de Mariano Rajoy al Congrés a les quatre de la tarda va resultar televisivament narcòtica. L’audiència va poder fer la migdiada amb el discurs del president en funcions en substitució de la jornada de la Vuelta, que tenia el seu dia de descans. Vés a saber si Rajoy va triar aquest dia sabent que així no es perdria cap etapa del seu esport predilecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Televisió Espanyola, Antena 3, Cuatro, La Sexta i 13TV cobrien l’acte en directe des del Congrés amb els respectius analistes al plató. Desplegament important per a una pantomima política que no servirà per a res.

A La Sexta vam veure com un reporter feia una entrevista de carrer als vianants sobre el debat d’investidura. Tots responien que era una presa de pèl, que hi hauria terceres eleccions, que era una vergonya, una inutilitat. En canvi, els programes d’anàlisi no ho transmetien. Al contrari. La intensitat informativa comunicava la idea d’una jornada decisiva.

A 13TV, Alfredo Urdaci lamentava que la realització televisiva del debat fos responsabilitat dels serveis audiovisuals del Congrés. Per una vegada tenia raó. No hi havia intencionalitat en la imatge i ensenyava plans per inèrcia en comptes de mostrar reaccions a les frases de Rajoy. La imatge també és informació. Si Rajoy acusa els independentistes de falta de fonaments, els espectadors han de poder veure, per exemple, la reacció de Tardà i Rufián. Això sí, els plans punxats a la babalà van delatar com molts diputats estaven més pendents del mòbil que de Rajoy.

Un cop acabat el discurs, totes les cadenes van emetre les compareixences de la resta de partits davant els mitjans. Cuatro, per cert, va aprofitar que sortia Joan Tardà per anar a publicitat. A Antena 3 i 13TV valoraven molt positivament la contundència de Rajoy. A LaSexta la posaven en dubte.

El més interessant van ser les entrevistes de Cristina Pardo a la porta del Congrés a portaveus i secretaris dels partits. Preguntes curtes, esperit crític i voluntat incisiva. Com sempre, però, La Sexta es va agafar a l’anècdota per fer-hi pivotar tot el programa: el tuit crític de Miguel Gutiérrez, de Ciutadans, amb el discurs de Rajoy semblava que hagués de provocar un gir polític de proporcions insospitades.

L’espectacle del debat d’investidura va ser desconcertant televisivament. Teatre periodístic sobre ficció política. La posada en escena d’un tràmit inútil es ven com a trepidant a una audiència desenganyada i tipa que sap que tot allò és només per inflar el gos de l’ infoshow mediàtic.

stats