Política 16/04/2019

Cayetana Álvarez de Toledo es queda sola qüestionant el "no és no": "Vostès sempre van dient sí, sí, sí, fins al final?"

La candidata del PP per Barcelona apel·la al votant de Vox en el debat de TVE

A.m.
3 min
Cayetana Álvarez de Toledo es queda sola qüestionant el no és no: "Vostès sempre van dient sí, sí, sí, fins el final?"

Barcelona"Només sí és sí?" La candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, s'ha quedat sola en el debat electoral a TVE qüestionant el lema "no és no" del feminisme. En la seva intervenció (molt dura des de l'inici), la conservadora ha criticat la voluntat del PSOE de reforçar la legislació contra la violència de gènere i les agressions sexuals. "Vostès han convertit la causa de les dones en un enfrontament entre dones i homes, i ho estan fent fins al ridícul –ha afirmat la popular–: Volen garantir penalment que un silenci és un no? Vostès sempre van dient sí, sí, sí, fins al final, final?"

Les paraules d'Álvarez de Toledo no han obtingut cap mena de suport al plató. Però la conservadora està apel·lant a un votant que avui no es veu del tot representat en el debat: el que dubta entre el PP i Vox. Així, la popular ha mantingut el seu discurs malgrat les dures crítiques que ha rebut per part de Gabriel Rufián (ERC), Irene Montero (Unides Podem) i María Jesús Montero (PSOE), mentre que Inés Arrimadas (Ciutadans) i Aitor Esteban (PNB) han evitat referir-se a les paraules d'Álvarez de Toledo.

"Recapaciti, revisi el que ha dit, perquè transcendeix les sigles –ha assegurat Rufián–: Em sembla gravíssim el que ha dit". Mentrestant, al seu torn, Montero ha fet una crida a les dones: "Com governi la dreta, ja veiem què passarà. Que quan una dona vulgui avortar li diran que s'ho hauria d'haver pensat millor, i que quan la violin, potser vindrà una senyora com Cayetana i li dirà que no n'hi ha per a tant, que ella no sempre diu que sí, sí i sí –ha insistit–: Només sí és sí, no es pot posar en dubte quan ens violen, això no es pot fer". Unes paraules a què Álvarez de Toledo ha respost assegurant que valorarà si portar Montero als tribunals per haver-la acusat de "justificar un delicte de violació".

Amb aquesta maniobra, Álvarez de Toledo s'ha garantit el titular. A més, ha deixat de banda la seva principal rival en la contesa electoral a Barcelona, Inés Arrimadas (Cs), que se sent molt més còmoda en el debat identitari i molt menys en el tema del feminisme, sobre el qual sempre ha estat maldestra a l'hora de definir-se. Al seu torn, ha debilitat els socialistes fent créixer la candidata d'Unides Podem, Irene Montero, perquè el seu partit (que abandera el color lila) ha capitalitzat les grans mobilitzacions feministes dels últims anys.

Picabaralla entre Rufián i Arrimadas

Un altre dels punts àlgids del debat ha estat el debat sobre el conflicte a Catalunya i la repressió, en què Arrimadas ha interromput en diverses ocasions Rufián, com quan denunciava l'empresonament dels joves d'Altsasu. "Quina vergonya", ha etzibat llavors Arrimadas, mentre que Esteban ha afirmat que no hi va haver cap delicte de terrorisme. "Proposem diàleg –ha dit el republicà–: O ens deixem de negar entre nosaltres o... què, més amenaces? Més 155?", ha dit dirigint-se a Arrimadas, que no deixava que continués parlant. "Si no em deixes parlar, com has de seure en una taula?", s'ha preguntat.

Al seu torn, Álvarez de Toledo ha collat la socialista Montero preguntant-li reiteradament si indultaria els presos polítics. La conservadora ha buscat una vegada i una altra el cos a cos amb el PSOE al llarg del debat, a la qual cosa Montero responia de manera defensiva, acusant el PP de "mentir".

Respecte al debat territorial, des d'Unides Podem Irene Montero ha defensat la plurinacionalitat, mentre que Esteban ha reivindicat la utilitat del PNB per defensar Euskadi al Congrés, però també contra la "involució dels drets civils".

stats