DRET A DECIDIR
Política 22/01/2013

La declaració de sobirania ja fa via al Parlament

CiU, ERC i ICV registren un text conjunt que reconeix el "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà" del poble de Catalunya

M.colomer
2 min
La cúpula socialista allunya el pacte a cinc

BarcelonaCiU, ERC i ICV-EUiA han registrat aquest dimarts a les 10 del matí, al límit del termini fixat, el text de la declaració de sobirania que debatrà i sotmetrà a votació aquest dimecres el Parlament en el que ha de ser el tret de sortida formal al procés d'autodeterminació de Catalunya.

En l'elaboració del text, que declara que el poble de Catalunya, per "raons de legitimitat democràtica", té "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà", hi ha participat també la CUP. El partit de l'esquerra independentista, però, no el signa perquè manté discrepàncies en alguns elements, com les referències a la Unió Europea o que el text no reculli en l'articulat el reconeixement del dret a decidir dels Països Catalans, malgrat que el preàmbul sí que es refereix als lligams lingüístics, culturals i històrics amb el País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord.

Malgrat els esforços negociadors dels últims dies per sumar-hi el PSC, els socialistes se n'han desmarcat i han anunciat que esmenaran la declaració, que consideren que va massa lluny i no respecta el marc legal.

Tots els marcs legals

Aquest dimarts al matí presentarà una esmena a la declaració amb l'objectiu que es limiti a defensar el dret a decidir dins el marc legal espanyol vigent. El text registrat per CiU, ERC i ICV-EUiA es refereix a la necessitat que s'utilitzin "tots els marcs legals" per fer la consulta, ja sigui l'espanyol, el català o l'internacional. El PSC, immers en una crisi interna pel posicionament de la cúpula entorn al dret a decidir, vol esgotar fins just abans del ple d'aquest dimecres el període de negociació d'esmenes.

stats