Política 14/10/2019

"Demanem al govern espanyol que consideri totes les possibilitats legals a l'abast per alliberar els presos"

Ska Keller, presidenta del grup europeu dels Verds i Aliança Lliure Europea, fa una crida a una "solució democràtica"

Quim Aranda
3 min
Ska Keller, presidenta del grup parlamentari europeu Greens/EFA / REUTERS

Londres[Segueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern espanyol ha de pensar com vol tirar endavant i resoldre la situació. Li demanem que consideri totes les possibilitats legals a l'abast per alliberar els presoners, fet que seria un important pas cap a la solució. La gent que té la responsabilitat política [a Espanya] ha de fer alguna cosa al respecte." Així de rotunda s'ha expressat aquest migdia de dilluns, a Londres, Ska Keller, presidenta del grup parlamentari europeu Verds i Aliança Lliure Europea (V-ALE), després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els nou líders independentistes catalans condemnats a penes de presó. "Sempre hem fet una crida pel dret a permetre que la gent pugui decidir, i perquè el procés es pugui resoldre democràticament", ha assegurat també, en declaracions exclusives a l'ARA.

Keller s'ha mostrat "commocionada" per una sentència que "com se sap, afecta a un antic membre [Raül Romeva] i un actual membre [Oriol Junqueras; a més de Diana Riba, parella de Romeva] del nostre grup."

Tanmateix, la presidenta dels V-ALE ha anunciat que la setmana vinent intentaran dur al plenari del Parlament Europeu la introducció d'un punt dins de l'ordre del dia per poder abordar i debatre la nova situació política oberta a Catalunya aquest dilluns, després que s'hagi fet públic el contingut exacte de la sentència i les penes a què han estat condemnats sis exmembres del govern català (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull i Joaquim Forn), a més de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els expresidents de l'Assemblea Nacional, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Keller ha fet aquest seguit de declaracions abans d'obrir una conferència que el grup europeu celebra aquesta setmana a la capital britànica sobre canvi climàtic.

A banda d'insistir en la solució "dialogada i democràtica" del conflicte entre l'estat espanyol i Catalunya, Ska Keller ha valorat molt negativament les penes imposades pel tribunal i la repercussió futura que poden tenir per posar punt final a l'enfrontament: "Creiem que la sentència és desproporcionada i també que no ajuda gens a trobar una solució, ans al contrari, la danya més encara. És un conflicte que necessita una solució política i no s'aconseguirà posant gent a la presó".

Keller, d'altra banda, també s'ha mostrat molt decebuda per la indiferent reacció de la Comissió Europea, que aquest matí, a través de la seva portaveu, ha evitat pronunciar-se sobre el contingut de la sentència del Suprem.

Mina Andreeva ha al·legat que es tracta d'un "afer intern" de l'estat espanyol i que la Comissió "respecta l'ordre constitucional espanyol, incloent-hi les decisions del poder judicial". Però Keller no comparteix el judici: "És una assumpció errònia. Espanya és un estat membre de la Unió Europea (UE) i tu no pots treure l'escó a un membre electe del Parlament Europeu. No es tracta de cap afer intern", ha dit.

Però les possibilitats d'incidència real del grup V-ALE en defensa de la situació dels presos polítics catalans dins de la vida parlamentària europea són molt reduïdes. De fet, abans d'introduir en l'ordre del dia del plenari del Parlament Europeu un punt de discussió sobre la situació catalana, ha de ser aprovat per la conferència de presidents dels grups, una possibilitat prou reduïda per l'oposició de socialistes, liberals i conservadors.

Els europarlamentaris del grup TheGreens/EFA demanen, a Londres, la llibertat dels presos polítics catalans / Q.A.

La trobada dels eurodiputats verds a Londres també ha sigut aprofitada per oferir una mostra de solidaritat als presos polítics catalans. En un descans de les sessions oficials, tots els integrants del grup s'han fet una fotografia amb cartells demanant-ne l'alliberament.

stats