Taula de diàleg
Política 25/12/2022

Podem demana "no tenir por" d'un referèndum a Catalunya

El partit lila creu que la taula de diàleg hauria de treballar amb més "celeritat"

ARA
2 min
La secretària d'organització de Podem, Lilith Verstrynge, en declaracions als mitjans

BarcelonaMentre el govern espanyol treballa per posar el conflicte català al congelador després de la reforma del Codi Penal i la Generalitat pugna per forçar una nova trobada de la taula de diàleg abans d'acabar l'any, la secretària d'organització de Podem, Lilith Verstrynge, ha defensat aquest diumenge que no s'ha de "tenir por" a un referèndum. "Ho vam dir en el seu moment: no cal tenir por de consultar el poble, i, per tant, eines com el referèndum són eines a les quals el poder executiu i legislatiu, la política del nostre país, no poden tenir por. Són eines per utilitzar en moments per resoldre conflictes, però no estem en aquest punt, encara", ha exposat en una entrevista a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa entrevista, Verstrynge ha opinat que la taula de diàleg a Catalunya ha d'avançar més i que "no pot anar tan a poc a poc". Segons la dirigent del partit lila, seria convenient accelerar avenços i agafar una dinàmica fluida de consensos concrets, atès que el Govern i la societat catalana en el seu conjunt ho demanen. Tanmateix, ha explicat que per reconduir la situació que es va produir amb el Procés cal anar "pas a pas". En aquesta línia, ha celebrat la derogació del delicte de sedició amb un text legal "sòlid" ja aprovat a les Corts Generals.

Sobre la qüestió de si els canvis introduïts al Codi Penal suposen corregir el discurs del rei Felip VI del 3 d'octubre del 2017, la dirigent de Podem ha respost que aquestes mesures "no les plantejaria com una esmena" sinó com una resposta a un problema territorial que té el país.

Recels sobre la malversació

Durant l'entrevista, Verstrynge ha admès els recels que ha generat a la seva formació la reforma del delicte de malversació pactada entre el PSOE i Esquerra. Segons ha explicat, Podem hauria abordat aquesta qüestió d'una altra manera, tot i que ha concedit que la revisió pactada és tècnicament "solvent" i que per responsabilitat "no podien deixar caure" una norma tan important, ja que elimina la sedició. "El més prioritari és que sortís la proposició de llei", ha afegit.

A més, la número tres de Podem ha indicat que ara toca veure el desenvolupament de l'aplicació del nou tipus penal de malversació, i que és prematur treure conclusions dels seus efectes.

stats