Política 20/01/2018

El fiscal general de l'Estat demanarà que es reactivi l'euroordre per detenir Puigdemont si viatja a Dinamarca

El Codi Penal danès pot castigar amb cadena perpètua els intents de "separar una part de l'Estat"

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

MadridEl fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, sol·licitarà al magistrat instructor Pablo Llarena una euroordre de detenció si Carles Puigdemont viatja a Dinamarca aquest dilluns 22 de gener. El fiscal, que analitza, segons fonts judicials, des de fa dies la situació, va tornar aquest dissabte a examinar la situació a la llum dels informes policials procedents de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes fonts han assenyalat aquest dissabte a l'ARA que el fiscal general de l'Estat estima que la no sol·licitud de l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE), si es confirma el trasllat de Puigdemont a Copenhaguen per donar una conferència universitària, no és, com a tal, una opció.

El fiscal general, van dir les fonts, creu que no hi hauria o no hauria d'haver marge de discrecionalitat quan es tracta del mandat legal. No es pot mirar a una altra banda, raona l'equip de Sánchez Melgar, a l'hora de considerar si es demana o no la detenció de qui està considerat per l'ordre de detenció de la magistrada de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, com el principal protagonista de la causa de rebel·lió, sedició i malversació.

El fiscal general i el seu equip ha estat treballant en dos fronts. El primer és la informació policial sobre els moviments de Puigdemont a Bèlgica; el segon, la consulta amb especialistes sobre la legislació de Dinamarca.

Les dades procedents de Brussel·les no són concloents sobre el viatge de Puigdemont ja que la conferència de dilluns a Copenhaguen podria realitzar-se per videoconferència.

Però les dades recollides en relació amb la legislació entusiasmen als fiscals tenint en compte que, a diferència de Bèlgica, es donaria el requisit de la doble incriminació –ser delicte a Espanya i Dinamarca– per la rebel·lió i sedició, la separació d'una part del territori danès, castigat amb presó permanent revisable, segons les fonts consultades pels fiscals.

Sánchez Melgar no va poder participar en la decisió de retirada de l'euroordre i l'anul·lació de l'ordre d'arrest internacional resolta en solitari pel magistrat Llarena. En aquells dies encara no havia assumit les seves funcions. El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, a càrrec llavors de la Fiscalia General de l'Estat, no es va pronunciar sobre aquesta retirada.

És possible que Puigdemont decideixi no córrer riscos i eviti el viatge a Dinamarca, segons fonts judicials. Si la Fiscalia no confirma aquest viatge, no sol·licitarà l'euroordre. Però aquests moviments apunten, més enllà de Dinamarca, a replantejar l'ordre d'arrest internacional, segons fonts judicials.

stats