Política 04/06/2019

"Junqueras és el motor principal de la rebel·lió": 20 frases de la Fiscalia, l'Advocacia i Vox en l'informe final

El ministeri públic insisteix que hi va haver "violència" i nega que hi hagi "presos polítics"

Ara
2 min

BarcelonaEl judici de l'1-O entra en la recta final aquest dimarts amb la presentació de les conclusions definitives per part de les acusacions. El primer torn ha estat el de la Fiscalia, i aquí recollim les frases més destacades dels representants del ministeri públic: Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena. Però també les de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, així com les de l'acusació popular de Vox.

Fiscalia

1. "El judici no té a veure amb la criminalització de la dissidència política. No es persegueixen idees polítiques [...]. Es volia liquidar la Constitució utilitzant la violència quan fos necessari"

2. "L'única violació de drets civils que s'està produint a Catalunya és la que estan patint aquells que defensen la Constitució"

3. "El monòleg de Junqueras va ser un exercici de cinisme sense precedents"

4. "No hi ha presos polítics, no són presos polítics. Un pres polític és aquell empresonat o detingut perquè les seves idees suposen un desafiament per al sistema polític establert"

5. "El que va passar a Catalunya entre el març del 2015 i l'octubre del 2017 és un cop d'estat. Va ser un cop d'estat [...]. Es buscava la substitució d'un ordre jurídic per un altre per mitjans il·legals"

6. "El 155 no s'usa per un simple acte o delicte contra l'ordre públic. Demostra que el que hi havia era un atac contra l'ordre constitucional. Per això no pot ser sedició"

7. "El caràcter violent de l'alçament no implica que sigui necessària la violència greu ni armada"

8. "Junqueras és el motor principal de la rebel·lió"

9. "Els Mossos van facilitar la celebració del referèndum simulant que acataven la resolució judicial, però a la pràctica el consentien perquè van acordar evitar la força. El pla dels Mossos era un muntatge"

10. "No es pot negar que hi va haver violència en les coses. I hi va haver violència física, perquè hi ha 93 agents lesionats"

11. "Forcadell va ser l'autèntic bastió perquè el Parlament aprovés coses per donar cobertura al referèndum, malgrat que el TC les tombés"

12. "Així és com actuen les organitzacions criminals i els resulta molt senzill fer-ho quan ocupen les màximes responsabilitats en una comunitat autònoma"

13. "Encara que TV3 hagués emès l'anunci gratuïtament (que no ha estat així), això igualment té una despesa que paguem tots els contribuents"

14. "Són autors els que s'alcen pública i violentament amb la finalitat de derogar, modificar o substituir la Constitució, o declarar la independència d'una part del territori. No es pot dir més clar".

15. "Són responsables de tota la violència. La que experimenten els civils col·locats com a escuts humans i les que pateixen els agents intentant complir ordres judicials"

Advocacia de l'Estat

16. "La mobilització ciutadana seguia al peu de la lletra les indicacions de Sánchez i Cuixart"

17. "Hi va haver una decisió política de tots els membres del Govern"

Acusació popular de Vox

18. "Amb les lleis de desconnexió havien creat una aparença de legalitat, i amb un referèndum legitimar el procés de desconnexió per una suposada voluntat popular"

19. "La major malversació és la utilització de la pròpia estructura de la Generalitat"

20. "Els milers de documents, material gràfic, testimonis, gravacions, intervencions telefòniques, de correus, no hi és a l'atzar, sinó per la professionalitat, la feina, la lleialtat i la valentia de persones que avui tristament no són entre nosaltres"

stats