Política 27/05/2019

La derrota psicològica d'ERC al poble d'Oriol Junqueras

El PSC recupera el primer lloc a Sant Vicenç dels Horts quatre anys després de perdre'l

Aleix Moldes
1 min
Oriol Junqueras i Raül Romeva intervenint en un míting d'ERC

BarcelonaLa victòria a Barcelona, a Lleida, a Manresa, a Blanes, a Palamós, a Amposta i a Catalunya ha convertit ERC en el principal partit del país a nivell local. Són més de 3.000 regidors i probablement arribaran a les 300 alcaldies repartides pel territori. Però n'hi ha una amb una càrrega especial al partit, la de Sant Vicenç dels Horts, que tenen pràcticament impossible revalidar. "Hem parlat amb l'Oriol aquesta tarda i ens ha preguntat pels resultats de Barcelona i pels de Sant Vicenç", narrava durant la nit electoral l'adjunt a la presidència d'Esquerra, Pere Aragonès. Junts per Sant Vicenç, la candidatura d'Esquerra, ha sigut superada per només 66 vots pel PSC, i els socialistes, amb Miguel Comino al capdavant, tenen totes les opcions de recuperar l'alcaldia que van perdre el 2011.

Va ser precisament Junqueras qui va acabar amb l'hegemonia del PSC al municipi del Baix Llobregat amb un pacte ara fa vuit anys entre ERC, ICV-EUiA i CiU. Aleshores els socialistes encara havien sigut el principal partit a les urnes. Però això va canviar quatre anys després quan de nou Junqueras va guanyar l'alcaldia amb 9 regidors i pactant amb els comuns per assolir la majoria absoluta xifrada en 11.

Els resultats d'Esquerra no havien sigut, però, del tot satisfactoris ni en les eleccions catalanes del 2017 –quan Ciutadans va ser la força més votada tot i que Junqueras, cap de llista d'ERC, feia dos mesos que estava en presó preventiva–, ni en les generals del 28-A –amb el PSC per davant dels republicans– ni tampoc en aquestes municipals, quan han perdut un d'aquells nou regidors i s'han quedat a l'expectativa de veure com el pacte entre el PSC (8) i Cs (3) accedeix a l'alcaldia.

stats