12-O
Política 12/10/2022

La desfilada militar del 12-O: absència de Lesmes i xiulets a Sánchez

Els actes institucionals del Dia de la Hispanitat visibilitzen el bloqueig en la judicatura espanyola

4 min
Pedro Sánchez amb el rei Felip VI durant la desfilada del 12 d'Octubre

MadridSi hi havia una imatge que deixaven cada any els tradicionals actes institucionals del 12 d'octubre era la dels representants dels tres poders de l'Estat junts. Aquest dimecres, però, hi ha faltat un: el poder judicial. L'encara president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, no ha assistit a la desfilada militar després que diumenge anunciés que abandonaria el càrrec per culpa del bloqueig que arrossega des de fa més de quatre anys l'òrgan judicial. Aquest dimecres, de fet, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat la seva renúncia. El CGPJ no ha enviat ningú per substituir-lo en els actes institucionals i, per primera vegada, la institució no ha tingut el seu màxim representant ni en la desfilada militar ni tampoc en la tradicional recepció al palau reial. El que no ha canviat respecte a l'any passat ha estat la xiulada que s'ha endut una vegada més el president espanyol, Pedro Sánchez, per part del públic que s'ha desplaçat fins al passeig de la Castellana. Li han cridat "traïdor" i li han demanat la dimissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actes institucionals per celebrar el Dia de la Hispanitat a Madrid han recuperat aquest any ja totalment la normalitat i han deixat enrere definitivament les restriccions per la pandèmia. Hi ha hagut centenars de persones que han tornat al passeig de la Castellana per presenciar la desfilada militar, on han participat 4.000 efectius, 150 vehicles i 84 aeronaus, al costat també de la cabra de la Legió. És el desplegament militar més gran des d'abans de la pandèmia.

Pedro Sánchez s'ha saltat el protocol i ha arribat uns minuts més tard que els reis Felip VI i Letizia i la infanta Sofia –la princesa Leonor tampoc hi era aquest any perquè és a Gal·les, on estudia–. Això ha fet que els monarques s'hagin hagut d'esperar dins del cotxe fins que ha arribat el cap de l'executiu espanyol per començar la desfilada militar. Un gest que ha provocat l'escridassada del públic i també les crítiques de l'oposició, com la del portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, que en un tuit l'ha acusat d'intentar evitar els xiulets. "Sánchez ha fet esperar el rei només per evitar estar desprotegit davant la gent només uns segons", ha escrit. "Entenc que no és intencionat, perquè si no, seria una descortesia", ha dit Feijóo, posteriorment, en una conversa amb periodistes a la tradicional recepció que han ofert els reis al palau reial. El mateix Sánchez s'ha defensat: "He sortit a tres quarts, quan m'han dit". El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, al seu torn, hi ha tret ferro: "Una anècdota sense importància".

El bloqueig al CGPJ centra la recepció reial

Abans de començar la desfilada militar, Pedro Sánchez ha fet un tuit on ha reivindicat una "Espanya oberta, solidària, diversa i moderna", mentre que Alberto Núñez Feijóo, també en una piulada, ha qualificat Espanya com "un gran país". El líder popular ha assistit a la desfilada militar per primera vegada com a cap de l'oposició –ja hi havia assistit com a president de Galícia– després de reunir-se aquest dilluns amb Pedro Sánchez per intentar resoldre la situació de bloqueig al poder judicial.

La situació, ara per ara, no ha millorat, tot i que tant el govern espanyol com el PP s'han intentat donar un últim vot de confiança per intentar desencallar la situació. Durant la recepció que els monarques han ofert al palau reial, tant membres del govern espanyol com del PP s'han reafirmat en les seves posicions en les converses informals que han mantingut amb els periodistes. Feijóo ha posat èmfasi que el govern espanyol deixi per "escrit" el seu compromís de reformar el sistema d'elecció dels jutges –que creu que es pot tenir enllestit d'aquí a sis mesos– un cop renovat l'actual CGPJ. Sánchez ha estat més prudent i no ha donat detalls sobre com avancen les negociacions, però sí que ha afegit: "El sistema que proposa [el PP] ha estat rebutjat per la majoria parlamentària". Amb tot, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit que les converses "progressen adequadament".

El rei Felip VI i Alberto Núñez Feijóo durant la recepció al palau reial.

En substitució de Lesmes el CGPJ no hi ha enviat cap representant de l'òrgan, però sí que hi han assistit els vocals. Fonts de l'òrgan de govern dels jutges asseguren que el govern espanyol no havia convidat els membres de la sala de govern del Tribunal Suprem, el president de l'Audiència Nacional ni tampoc els presidents dels tribunals superiors de justícia. Ara bé, fonts de la Moncloa ho neguen i asseguren que van enviar invitacions a tothom. Alguns vocals conservadors del CGPJ només han assistit a la recepció reial, segons informa Europa Press, pels problemes amb les invitacions, que alguns han dit que havien rebut amb retard.

Sense Aragonès ni Urkullu

A banda de l'absència de Lesmes, tampoc han assistit als actes el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el lehendakari Íñigo Urkullu, que fa anys que no participen en el 12-O. De fet, Aragonès ha reunit aquest dimecres tot el seu nou Govern en el primer consell executiu després del nomenament dels nous consellers. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha recordat que el 12-O "és una festivitat no compartida" pel seu Govern i per això han decidit convocar la primera reunió del nou consell executiu aquest dimecres. Plaja ha afegit que vol que aquesta nova etapa sigui "sense soroll". Sánchez, al seu torn, ha insistit en la voluntat de diàleg del PSC.

Isabel Díaz Ayuso i Alfonso Fernández Mañueco durant la desfilada militar del 12-O.

Sí que hi eren la resta de presidents autonòmics, com Isabel Díaz Ayuso, que juntament amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, han fet d'amfitrions de l'acte al costat de Pedro Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles, abans de rebre els reis. Per part del govern espanyol, hi han assistit tots els ministres excepte la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que tenien compromisos internacionals. Tampoc hi eren la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, pel seu avançat embaràs, ni el ministre d'Universitats, Joan Subirats, per motius personals. Abans de començar la desfilada militar, s'ha pogut veure com conversaven la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, amb el líder de Vox, Santiago Abascal, i també Alberto Núñez Feijóo amb el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Patxi López.

stats