Política 17/10/2014

Detingut l’acalde d’Alcanar per delictes de malversació

Núria Orriols
2 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil va detenir ahir l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), i el regidor d’Urbanisme, Manel Martí, a més de tres empresaris locals per delictes contra l’administració pública. Segons van confirmar fonts policials a l’ACN, la investigació es basa en la possible manipulació de diversos concursos públics entre els anys 2008 i 2013, i en concret se’ls acusa de prevaricació, malversació, manipulació per alterar el preu de concurs públic i revelació de secrets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació s’emmarca en l’operació anomenada Carraus, tutelada pel jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta i la Fiscalia de Tortosa. Fonts policials van apuntar que tant l’alcalde com el regidor van ser detinguts al consistori mentre agents de la Guàrdia Civil escorcollaven l’Ajuntament. Els agents també van escorcollar la seu de les tres empreses implicades i van traslladar els seus responsables a la caserna de Sant Carles de la Ràpita. Després de comparèixer davant la Guàrdia Civil, van quedar en llibertat. Dels tres empresaris només un va declarar davant la Guàrdia Civil i els altres dos s’hi van negar.

Aquest no és el primer cop que escorcollen el consistori d’Alcanar, ja que el novembre de l’any passat els cossos de seguretat ja van personar-se a l’Ajuntament per requerir informació sobre diverses obres i operacions municipals dutes a terme pel govern republicà. Llavors no es van produir detencions ni tampoc imputacions arran d’aquell operatiu. El cas va obrir-se per la denúncia d’un militant de CiU d’Alcanar, Andreu Queralt, que va portar als jutjats gran part de les obres del govern municipal d’ERC. La denúncia es basava en una quinzena d’expedients, des d’obres costoses com les de la piscina municipal de 3 milions d’euros a la compra de terrenys per quantitats menors. També s’assenyalaven obres urbanístiques o contractació del servei de prevenció de riscos laborals. Pràcticament totes les adjudicacions d’ERC en els últims sis anys.

En aquell moment, l’alcalde Alfons Montserrat va negar qualsevol tipus d’irregularitat i va atribuir l’operatiu a una “maniobra d’assetjament i desprestigi personal” per part de l’oposició de CiU.

Concentració davant l’Ajuntament

Al llarg de la tarda més d’un centenar de veïns, alcaldes de les Terres de l’Ebre i càrrecs d’ERC es van concentrar davant de l’Ajuntament per donar suport a l’alcalde, el regidor i els tècnics del consistori. Els veïns van rebre amb crits d’“independència” i xiulets els agents de la Guàrdia Civil que entraven a les dependències municipals. Entre els concentrats hi havia el president de la federació de l’Ebre del partit republicà, Gervasi Aspa; l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Balagué (CiU), i els alcaldes republicans de l’Aldea i Roquetes.

La primera tinent d’alcalde, Mercè Fischer, va ser l’encarregada de llegir un comunitat de l’equip de govern davant de l’Ajuntament. Fent palesa la contrarietat que l’actuació policial va generar entre els regidors i molts veïns de la població, Fischer va recordar que, un any després de disposar “d’absolutament tots els expedients” que llavors va requerir la Guàrdia Civil, a dia d’avui “no hi ha cap imputat”.

stats