Política 16/03/2019

Detingut a Madrid un secretari nacional de l'ANC que no va anar a declarar a un jutjat de Girona

La Guàrdia Civil ha fet controls i ha aturat momentàniament vehicles que anaven cap a la manifestació de Madrid

Acn / Ara
2 min
Dues manifestants en un dels autobusos que aquest dissabte ha sortit cap a Madrid des de Lleida

Madrid / BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut aquest dissabte a Madrid un membre del secretariat nacional de l'ANC, Jordi Alemany, que tenia una ordre de detenció per no haver-se presentat a declarar al jutjat d'instrucció número 4 de Girona com a investigat per les protestes de l'aniversari de l'1-O a la capital gironina, segons fonts de l'entitat sobiranista.

Les mateixes fonts han indicat que els agents l'han detingut al costat de l'escenari que l'Assemblea està muntant amb motiu de la manifestació convocada per aquest dissabte a la tarda a la capital espanyola contra el judici de l'1-O i a favor de l'autodeterminació. Alemany estava citat a declarar el 7 de març passat, però va decidir no presentar-se al jutge. Està denunciat pels Mossos d'Esquadra per desordres públics, ultratge a la bandera, danys i delicte lleu de lesions per, suposadament, haver format part del grup de manifestants que van entrar a la seu de la Generalitat i van despenjar la bandera espanyola.

Alemany és el primer investigat que va ser citat pel jutjat número 4 de Girona per les mobilitzacions durant l'aniversari del referèndum de l'1 d'Octubre a la ciutat. Després de no presentar-se a declarar, el jutge va ordenar que fos arrestat i conduït al jutjat. Al seu compte de Twitter, Alemany ha confirmat la detenció i ha dit que esperava sortir "aviat" per poder-se manifestar a la tarda "amb els companys de l'ANC". "No podem cedir davant la repressió, hem d'assumir que la independència trenca amb les seves idees i desobeir-les", ha afegit.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha qualificat la detenció d'Alemany d'"una mostra de repressió relacionada amb les mobilitzacions de protesta" i ha criticat que amb el judici als líders independentistes es vulgui "criminalitzar el dret a l'autodeterminació". "Quan es vulnera un dret en un lloc, es vulnera per a tothom", ha subratllat Paluzie.

En paral·lel a la detenció, alguns dels manifestants que han anat cap a la manifestació de Madrid han denunciat a través de les xarxes socials que la Guàrdia Civil feia controls i aturava momentàniament autocars i vehicles que portaven objectes grocs, llaços i estelades. La majoria s'han fet a l'Aragó, prop de Saragossa, i segons l'ANC de Balaguer demanaven la documentació i el full de "contractació de serveis", tot i que, segons l'entitat, "la contractació telefònica és legal".

La vicepresidenta del PDECat i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, ha assegurat a Twitter que demanarà explicacions al ministeri de l'Interior pel que ha considerat un "setge i intimidació" de la Guàrdia Civil contra els catalans que es desplaçaven a Madrid: "És un atemptat contra el dret de manifestació".

En resposta a aquest missatge, l'eurodiputat del Partit Demòcrata Ramon Tremosa ha afegit que aquest mateix dilluns denunciaria aquesta situació a la Comissió Europea mitjançant una pregunta parlamentària escrita.

Més de 500 autocars han sortit aquest dissabte d'uns quants llocs de Catalunya per dirigir-se cap a Madrid, on també es preveia l'arribada d'autocars d'altres indrets de l'Estat. Els organitzadors preveien una manifestació multitudinària, "plural i diversa". La protesta tenia per lema "L'autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir'.

stats