Política 25/05/2018

En llibertat amb càrrecs tots els detinguts pels presumptes desviaments de diners a la Diputació

Cinc dels arrestats, que han passat a disposició judicial, s'han negat a declarar

Montse Riart
1 min
Agents de la Policia Nacional a l'entrada de la seu de la Diputació de Barcelona al carrer Londres de Barcelona

BarcelonaEls trenta detinguts aquest dijous en el marc de la investigació pels presumptes desviaments de diners públics a la Diputació de Barcelona han quedat en llibertat amb càrrecs. Els cinc principals investigats han comparegut davant del jutge que porta el cas, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de la capital catalana, Joaquín Aguirre, aquest matí però s'han acollit al seu dret de no declarar. El magistrat no ha acordat cap mesura cautelar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta del presumpte cap de la trama, l'exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació Jordi Castells, que ara és subdirector de Cooperació Local de la Generalitat; l'excap de l'Oficina de Relacions Internacionals de l'organisme Jonathan Jorba; l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que formava part de l'òrgan de la Diputació que decidia les subvencions; el fundador de les entitats IGMAN i CATMón, Víctor Terradellas, que van rebre diverses de les ajudes sota sospita, i un dels exresponsables de la patronal Pimec –també destinatària d'una part dels diners–, Joaquim Ferrer.

Els investigadors sospiten que dos milions d'euros de subvencions que havien de servir per a plans de cooperació i desenvolupament haurien acabat en mans d'empreses i entitats que no tenien cap experiència en el sector, que no van fer cap projecte o que van presentar un treball copiat d'internet per justificar l'ajuda. Als investigats se'ls responsabilitza dels delictes de malversació de fons públics, tràfic d'influències i prevaricació, entre altres delictes.

Ara la Policia Nacional i la Fiscalia d'Anticorrupció han d'analitzar tot el material que els agents es van emportar ahir en la vintena d'escorcolls practicats en diferents seus d'organismes, entitats, oficines i domicilis particulars dels investigats.

stats